Edukacija

Poziv za upis na šestu generaciju akreditovane Akademije za izradu EU projekata

Od ideje do projekta!

Evropska unija Bosni i Hercegovini godišnje stavlja na raspolaganje značajna sredstva za finansiranje projekata iz različitih oblasti. Šanse za dobijanje istih su velike, a prvi korak na tom putu je savladavanje svih specifičnosti kvalitetnog pisanja projektnih prijedloga. Pored prilike da stekneš nova znanja i vještine, CPCD Akademija za izradu EU projekata mjesto je razmjene ideja, širenja poslovne mreže, ali i potencijalnog pronalaska projektnih partnera.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) poziva zainteresovane da upišu Akademiju izrade EU projekata u SMART centru za obrazovanje odraslih (Marka Marulića 2/III), šestomjesečni program akreditovan od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo koji okuplja predavačice, najbolje bh. stručnjakinje iz oblasti pripreme, razrade, pisanja i implementacije projekata.

CPCD je kreirao jedinstveni program utemeljen na analizi tržišta rada koja pokazuje veliku potražnju i potrebu za stručnim profilima, poznavaocima_teljicama procesa izrade projekata. Stoga je edukacija namijenjena zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, ministarstvima, kantonalnim javnim preduzećima, zavodima, ustanovama i drugim institucijama, organizacijama civilnog društva, privrednim subjektima, ali i svima onima koji žele unaprijediti svoja znanja i vještine, bez obzira imaju li prethodno iskustvo ili se pak prvi put susreću sa pisanjem projekata.

Edukacija obuhvata 60 časova nastave, kao i 60 sati rada kod kuće, a uz višemjesečno učenje polaznici_e dobijaju i mentorsku podršku. Vježbe su individualizirane, a po završetku programa, osim usvojenih znanja i stečenih vještina, polaznici_e imaju napisanu osnovu prijedloga projekta.

Nastavni plan i program obuhvata sve faze izrade projektnih prijedloga, podijeljen je u tri glavne cjeline: Metode i tehnike kvalitativne i tehničke pripreme projektnih prijedloga; Pisanje i razrada projektnog prijedloga prema EU standardima; Priprema budžeta i primjena EU finansijskih procedura; te je praćen Udžbenikom Akademije izrade EU projekata, mnoštvom vježbi i primjera iz prakse. Kao bonus polaznici_e dobijaju mentorsku podršku tokom pisanja jednog projekta nakon završene Akademije.

Zainteresovani_e moraju imati završenu minimalno srednju školu, a prijem će se vršiti na osnovu rezultata uvodnog testiranja koje mjeri nivo informatičke pismenosti (za edukaciju je neophodno osnovno poznavanje rada na računaru, Word i Excel), vještine prikupljanja i selekcije podataka, medijsku pismenost, te logično promišljanje i rješavanje problema.

Požurite, jer je preostalo malo vremena do početka novog ciklusa predavanja – 27. aprila 2023.

Cijena edukacijskog programa je 2.000,00 KM (sa uključenim PDV-om) i omogućeno je plaćanje u ratama.

Više informacija o programu, uslovima upisa, plaćanju i svim drugim dodatno potrebnim informacijama, možete dobiti slanjem upita na smart.rc@cpcd.ba

Preuzeto sa: civilnodrustvo.ba