Korisno

Šta je “SHIKATA GA NAI” – Japanska tehnika koja će vam otvoriti oči

Pomaže da se zaštitite od problema u životu

Otkrivamo vam na kojih 7 načina možete da vežbate “shikata ga nai” – japansku filozofiju života koja vas štiti od problema!

Japanci su često smatraju kraljevima dugovečnosti, a neke od njihovih filozofija života koja čuvaju mentalno i fizičko zdravlje, kao i mir, možemo i mi sami da usvojimo. Koncept poznat po nazivu “Shikata ga nai” bukvalno se prevodi kao “ne može se pomoći” ili “ne možete sve u životu kontrolisati”, sjajan je za otpuštanje negativnosti.

U svojoj suštini, “shikata ga nai” zaista znači otpuštanje. To znači da prihvatite ono što ne možete da promenite i da date sve od sebe da vam to otkotrlja sa leđa. To vas ohrabruje da se odmaknete od drame u svom životu i podsetite se: “Ovo neće biti važno za pet godina ili pet meseci (ili u nekim slučajevima čak pet nedelja), tako da neću dati više od pet minuta.” I onda oslobodite sebe tog tereta.

Ipak, lakše je reći nego učiniti. Kada ste u situaciji koja je van vaše kontrole – možda posao koji niste dobili, sastanak koji nije prošao dobro, ili otkazani let, mnogi će sebe mučiti, pitati se šta nije u redu, krivite sebe, ili pokušavate da popravite nešto ili učinite da nešto funkcioniše. Kada se nečemu ne može pomoći, to je znak da zaista nije suđeno.

Kada pustite nešto što nije namenjeno vama, možete osetiti olakšanje. Osetićete mir. Kada ste usred teške situacije, možete se osećati kao da ste usred šume, a sve što vidite je drveće. Ali odlaskom, izvlačite se iz situacije i stavljate se u novo okruženje. Ponekad vidite vrednost tako što se samo odmaknete, a ponekad je potrebno više vremena da biste stekli novu perspektivu.

Otkrivamo vam na kojih 7 načina možete da vežbate “shikata ga nai”:

  1. Dišite duboko – Duboko disanje, posebno kroz nos, može vam pomoći da se osećate prizemno i da vas vrati u stvarnost. Dok duboko dišete, skenirajte svoje telo i primećujete da li se držite neke napetosti. Da li stežete vilicu ili namrštite obrve? Prepoznajte svoje napete tačke i pokušajte da dišete posebno aktivirajući ta područja.
  2. Prestanite da upoređujete – Poređenje svog života sa životima drugih je uvek samoporažavajuća praksa. Jedina osoba sa kojom biste se trebali uporediti jeste vi sami. Ako se nađete u igri poređenja, skrenete pogled sa vesti ili društvenih mreža i više se uključite u stvarni život. Odvojite malo vremena za sebe. Zabeležite sve stvari koje volite i stvari koje radite dobro. Dajte sebi taj spokoj.
  3. Čuvajte svoju baštu – To znači, stupite u kontakt sa svojim mestom u svetu prirode i pazite na sebe kao o sadnici. Jedite zdravu hranu, hidrirajte se, sunčajte se. Postanite sebi prioritet.
  4. Promenite svoju perspektivu – Promena pejzaža i prostora može učiniti čuda da se izvučete iz nepopravljive situacije i sagledate je iz nove perspektive. Ovo ne mora da znači putovanje ili godišnji odmor. Možete dobiti novu perspektivu tako što ćete prošetati do dela grada u koji inače ne idete, vozite se drugom rutom, posetite nekoga koga niste videli neko vreme ili pogledate dokumentarac.
  5. Idite na planinarenje ili praktikujte “šumsku kupku” – U Japanu je praksa laganog hodanja kroz šumu, uzimajući vreme za razmišljanje, poznata kao “šumska kupka”. Udisanje svežeg kiseonika u svoje telo, udisanje prirodnih ulja oslobođenih iz drveća i mogućnost dodirivanja, mirisa i gledanja nečega izvan vaše situacije pomoći će vam da otvorite mnogo kanala koji su vam možda bili zatvoreni. To će vam otvoriti um da sagledate stvari sa druge tačke gledišta.
  6. Družite se sa prijateljima koji vas podržavaju – Svima su potrebni prijatelji koji će da ga saslušaju, podržavaju ga, pomažu. Procenite zbog koga se osećate dobro i tražite podršku od tih ljudi kada se uhvatite u koštac sa situacijom iz koje ne vidite izlaz.

Zapamtite, šikata ga nai nije laka praksa i to je nešto na čemu ćete morati da radite kontinuirano. Ali ako ovu filozofiju života primenite u izazovnoj situacioji, svakako može doneti olakšanje.

Izvor: Sensa

Preuzeto sa: sensa.mondo.rs