Vijesti

Devet decenija razvoja kulture Republike Srpske

„Tokom ove godine obilježavamo dva važna jubileja – devet decenija postojanja i rada dvije republičke ustanove kulture – Muzeja Republike Srpske i Narodnog pozorišta Republike Srpske, čiji je značaj u razvoju kulture Republike Srpske nemjerljiv i važno je da ovi jubileji budu obilježeni uprkos vanrednoj situaciji izazvanoj virusom korona“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić na današnjoj konferenciji za novinare organizovanoj tim povodom u Pres centru Vlade Republike Srpske.

Ona je izrazila posebno zadovoljstvo što je donesena odluka o mogućnosti prilagođavanja broja publike u ustanovama kulture u skladu sa njihovim kapacitetima.

„Na jučerašnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije donesena je odluka da ustanove kulture mogu da primaju publiku u većem broju u odnosu na dosadašnja ograničenja, prema novim mjerama koje propiše Institut za javno zdravstvo, a koje će biti usklađene sa kapacitetima samih ustanova“, rekla ministar Natalija Trivić.

Govoreći o važnosti ovih ustanova kulture s aspekta istorijata njihovog rada i organizacije od osnivanja do danas, ona je posebno pohvalila umjetnički, kao i upravljački kadar ovih ustanova koji programske aktivnosti održavaju na zavidnom nivou, vrijednom svake pohvale.

“Narodno pozorište Republike Srpske i Muzej Republike Srpske su tokom rada dugog devet decenija samo dokazivali sopstveni kredibilitet i značaj, i tako je i danas. Resorno ministarstvo učiniće sve da doprinese razvoju ovih, kao i drugih ustanova kulture na najbolji mogući način“, rekla je ministar Natalija Trivić, te dodala da je u pripremi Nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, koji bi trebalo do kraja godine da se nađe u skupštinskoj proceduri.
Rukovodstvima i zaposlenima u Muzeju Republike Srpske i Narodnom pozorištu Republike Srpske ministar Natalija Trivić čestitala je značajan jubilej, napomenuvši da ove ustanove svojim radom najbolje govore o sebi i svojim rezultatima.

Direktor Narodnog pozorište Republike Srpske Maja Dodig rekla je da umjetnost sa sobom nosi žar koji ne može da zgasne, jer umjetnici stvaraju i u nemogućim uslovima, te da je nacionalni teatar pogled u budućnost.

“Imamo 95 zaposlenih, koji su raznih profesija, od glumaca, reditelja, kostimografa, krojača, garderobera, stolara, bravara, električara i svi oni čine naše malo bogatstvo koje nam daje pravo da kažemo da je nacionalni teatar veoma važan za našu Republiku”, rekla je Dodigova.
Ona je izrazila zadovoljstvo što je došlo do prilagođavanja broja publike u ustanovama kulture, te navela da će to omogućiti da se dugo očekivana premijera predstave “Derviš i smrt” održi u oktobru.
Povodom ovog značajnog jubileja, sutra će u 20.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske biti održana i svečana akademija.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da ova institucija ima sedam organizacionih jedinica, u okviru kojih ima i pet odsjeka.

“To ukazuje da je naš Muzej institucija kompleksnog tipa, koja u svom sastavu ima odsjek za istoriju, arheologiju, istoriju, te druge odsjeke, u kojima rade obrazovan i stručan kadar”, rekao je Savić.
Povodom obilježavanja 90 godina rada Muzej Republike Srpske će u četvrtak, 24. septembra, u 19.00 časova organizovati izložbu „Mač u kamenu“, čiji su autori istoričar Janko Vračar i arheolog Ivane Pandžić.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture