Korisno

Učenje danju ili noću: Kada se postižu najbolji rezultati u učenju

Učite li danju ili noću?

Postoji mnogo rasprava o tome da li je bolje učiti po danu ili noći. Neki ljudi tvrde da noću mogu bolje da se fokusiraju jer je tišina i manje su ometeni, dok drugi tvrde da je učenje tokom dana mnogo efikasnije jer je mozak budan i osvježen nakon sna.

Međutim, većina stručnjaka se slaže da je najbolje učiti tokom dana, jer je to vrijeme kada je tijelo najviše budno i kada je koncentracija najviša. Kada je sunce napolju, tijelo proizvodi serotonin, neurotransmiter koji nam pomaže da se osjećamo sretnije, produktivnije i usredotočenije. Tokom noći, tijelo proizvodi melatonin, koji je odgovoran za spavanje i opuštanje, tako da je lakše da izgubimo koncentraciju i motivaciju.

Budite lijepi i njegovani uz super ponudu kvalitetnih i povoljnih proizvoda iz našeg NOVOG kataloga!Budite lijepi i njegovani uz super ponudu kvalitetnih i povoljnih proizvoda iz našeg NOVOG kataloga!

Osim toga, spavanje je važno za konsolidaciju pamćenja. Studije su pokazale da mozak obrađuje i konsoliduje informacije tokom spavanja, što znači da kada učimo tokom dana, naše tijelo i um imaju više vremena da obrade i uskladištiti informacije tokom noći.

Također, učenje tokom dana ima i druge prednosti, kao što su bolje raspoloženje i manji stres. Kada učimo tokom noći, naše tijelo je umorno i više podložno stresu, što može ometati našu sposobnost da se usredotočimo i pamćenje informacija.

U zaključku, iako je svako tijelo jedinstveno i može postojati razlika u preferencama, većina stručnjaka preporučuje učenje tokom dana. To vrijeme je najbolje za produktivnost i koncentraciju, a spavanje nakon učenja pomaže tijelu da obradi i uskladišti informacije. Dakle, ako želite da postignete najbolje rezultate u učenju, pokušajte se usredotočiti na učenje tokom dana, a noć koristite za odmor i opuštanje.

Za više savjeta o učenju i uspješnom studiranju, pratite STUDOMAT i rubriku savjeti. U rubrici ćete pronaći brojne korisne savjete i trikove koji će vam pomoći da postanete bolji student i da uspješno savladate sve izazove koje studiranje nosi sa sobom.

Preuzeto sa: studomat.ba