Volontiranje

Produžen poziv: Budi volonter/ka sa Zapadnog Balkana u Fondaciji SHL u Njemačkoj

Imaš između 18 i 23 godine?
Govoriš njemački ili engleski jezik?
Želiš provesti godinu dana u Njemačkoj?
Znaš napisati CV i motivaciono pismo? Odlično! Prijavi se za jednogodišnje volontiranje u uredima Fondacije Schüler Helfen Leben-a.

Ako govoriš njemački jezik onda se prijavi za volontersku poziciju u Neumünsteru, a ako govoriš engleski jezik prijavi se za volontiranje u SHL uredu u Lübecku. Ako govoriš oba jezika onda možeš da biraš grad 🙂 Certifikat, odnosno potvrda o poznavanju jezika nije potrebna, samo znanje.

Šta ćeš tamo raditi?

Ako se prijaviš za volontiranje u SHL uredu u Neumünsteru…

…radićeš na pripremi i implementaciji Socijalnog dana u Njemačkoj. Iz iskustava ranijih generacija volontera i volonterki sa Zapadnog Balkana pokazalo se da poslovi Regionalnog koordinatora ili koordinatorice i Koordinatora ili koordinatorice kampanje nude najviše prilika za razvoj. Ako se odlučiš za poziciju Regionalnog koordinatora ili koordinatorice imaćeš priliku putovati po cijeloj Njemačkoj i predstavljati ideju Socijalnog dana njemačkim srednjoškolcima i srednjoškolkama. Koordinator ili koordinatorica kampanje je zadužen ili zadužena za promotivnu kampanju Socijalnog dana te kreira promotivne materijale, sarađuje sa štamparijama, radi promociju na društvenim mrežama i sl. Osim toga imat ćeš priliku organizovati skupštine SHL-a te veliki SHL-ov događaj odabira projekata (PAT), ali i putovati u posjete projektima koje SHL podržava u Jugoistočnoj Europi.

Ako se prijaviš za volontiranje u SHL uredu u Lübecku…

…radićeš na promociji ideje Socijalnog dana u drugim državama Europe. U ljeto 2018. godine SHL je otvorio ured u Lübecku u kojem u ime europske organizacije SAME (Solidarity Action Day Movement in Europe) realizuje program koji ima za cilj proširiti ideju Solidarity Action Day (“Socijalni dan”) i omogućiti razmjenu između mladih iz različitih europskih zemalja. Rad SHL-a u uredu u Lübecku podržavaju dva volontera ili volonterke.

Kao volonter ili volonterka u programskom uredu u Lübecku ti ćeš podržavati planiranje i implementaciju brojnih međunarodnih sastanaka i aktivnosti razmjena kako bi Solidarity Action Day postao poznat u drugim europskim državama. Bićeš uključen ili uključena u realizaciju različitih sastanaka organizacija članica SAME mreže i drugih događaja te svojim iskustvom i kreativnošću doprinositi planiranju seminara i radionica. Osim toga, tu je i prilika za saradnju sa mladima iz Lübecka na planiranju i realizaciji različitih lokalnih projekata. Tvoj rad će biti prvenstveno fokusiran na podršku radu SAME-a, ali ćeš kao dio SHL porodice imati priliku upoznati se i sa radom SHL ureda u Berlinu, Neumünsteru i Sarajevu, te posjetiti partnerske organizacije u inostranstvu.

Šta se očekuje od tebe?

SHL traži volontera ili volonterku koji ima sljedeće kompetencije:

  • Sposobnost rada u timu i spremnost na kompromise
  • Samopouzdanje i odgovornost
  • Empatija i tolerantnost
  • Zainteresovanost za rad sa mladima
  • Osnovne tehničke vještine (rad na računaru i sl.)

Za uspješno obavljanje volonterske službe ti bi trebao ili trebala imati određeno volontersko iskustvo i iskustvo u društvenom angažmanu (npr. u vijeću/savjetu učenika ili omladinskoj organizaciji) kao što je iskustvo planiranja i vođenja radionica/seminara i uvjerljiva interakcija sa grupama mladih.

Volonterske pozicije unutar SHL-a smatraju se prilikom za tvoj lični razvoj i usavršavanje pa iako opisi poslova pokrivaju različite vrste aktivnosti, iskustvo nije neophodno za svaku od njih. Pojedinačne aktivnosti također bivaju raspoređene unutar tima u skladu sa ličnim interesima i vještinama.

Trebaš imati između 18 i 23 godine (za poziciju u Lubecku iznad 18 bez gornje granice) i tvoje trenutno mjesto prebivališta treba biti izvan Njemačke, te ne bi trebao ili trebala imati njemačko državljanstvo.

Za poziciju u Lübecku, od tebe se očekuje dobro poznavanje engleskog jezika, pri čemu je poznavanje njemačkog prednost, ali nije neophodno. SHL će finansijski i organizacijski podržati tvoje učenje njemačkog jezika prije i tokom volonterske službe. Za poziciju u Neumünsteru potrebno je poznavanje njemačkog jezika.

SHL će te također podržati u procesu dobivanja boravišne dozvole i pokriti troškove koji nastanu u tom procesu.

Kako to izgleda u stvarnosti?

  • Trajanje volontiranja: 13 mjeseci (od sredine jula 2023. do sredine augusta 2024.) – SHL je do određene mjere fleksibilan po pitanju početka i trajanja volonterske službe;
  • Lokacija: SHL uredi u Neumünsteru i Lübecku (Schleswig-Holstein, sjeverna Njemačka);
  • Džeparac: u toku trajanja volontiranja oko 350€ za Neumünsteru i 390€ za Lübecku na mjesečno nivou;
  • Smještaj: SHL pokriva sve troškove stanovanja u zajedničkom stanu sa ostalim volonterima i volonterkama;
  • Ostali troškovi: SHL također plaća troškove u toku realizacije aktivnosti, zatim troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja, izdavanja vize i ostale neophodne troškove u toku pripreme za volontiranje;
  • Godišnji odmor: 26 dana u toku trajanja volontiranja;
  • Podrška: pedagoška podrška u toku trajanja volontiranja, učešće u pripremnom, procesnom i finalnom seminaru te prilika za učešće u ostalim internim i eksternim treninzima;
  • Putovanje: projektne posjete partnerskim organizacija/projektima SHL-a u jugoistočnoj Europi (i organizacijama članicama SAME mreže širom Europe);
  • Posjeta porodici: pokriveni troškovi jednog povratnog putovanja u rodni grad u terminu po vlastitom izboru volontera ili volonterke.

Kako ćeš se prijaviti?

Svoju prijavu šalješ na njemačkom ili engleskom jeziku i ona treba da sadrži sljedeće:

  1. jednu do dvije stranice motivacionog pisma u kojem opisuješ zašto si se odlučio ili odlučila prijaviti i zašto si baš ti prava osoba za datu volontersku poziciju
  2. tabelarni prikaz svoje biografije (slobodno guglaj “tabular CV” da vidiš kako to inače izgleda)
  3. popunjen prijavni obrazac koji možeš preuzeti u prilogu ove objave.
  4. ako ih imaš, možeš priložiti i (skenirane) diplome/certifikate sa seminara i treninga na kojima si učestvovao ili učesvovala.

Prijaviti se možeš najkasnije do 12.02.2023. u ponoć, slanjem gore navedenih dokumenata e-mailom na application@schueler-helfen-leben.de.

SHL osoblje će nakon prijema aplikacija osoba koje ispunjavaju kriterijume stupiti u kontakt sa istima i održati inicijalni intervju.

Detaljan tekst na engleskom i njemačkom jeziku o ovom pozivu nalazi se ovdje (Neumünster) i ovdje (Lübeck).

Preuzeto sa: lonac.pro