Vijesti

Prijem za studente sa Kosova i Metohije

Za grupu od 38 studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji u Banjoj Luci borave u okviru projekta ,,Upoznaj Srpsku, upoznaj svojeˮ, 28. februara 2023. godine organizovan je prijem na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dr Željko Budimir poručio je studentima sa Kosova i Metohije da je Republika Srpska njihova otadžbina i da su uvijek dobrodošli.

Budimir je izrazio zadovoljstvo jer je na Pravnom fakultetu organizovan prijem za ove studente u okviru projekta ,,Upoznaj Srpsku, upoznaj svojeˮ.

,,Studenti koji rade i uče pod specifičnim okolnostima i stalnim terorom privremenih vlasti u Prištini treba da vide da je Republika Srpska njihova otadžbina i da se u njoj osjećaju kao kod svoje kuće. Nama je najvažnija saradnja sa univerzitetima u Srbiji i to je cilj našeg nacionalnog programaˮ, rekao je Budimir, te poručio studentima da je Republika Srpska njihova domovina i otadžbina, a Univerzitet u Banjoj Luci njihov univerzitet.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da ova visokoškolska ustanova podržava projekte kao što je ,,Upoznaj Srpsku, upoznaj svojeˮ, koji promovišu Srpsku i njene potencijale u oblastima obrazovanja, kulture, turizma i drugih.

,,Univerzitet u Banjoj Luci ostvaruje zavidnu saradnju sa svim javnim univerzitetima sa prostora Republike Srbije. Zajednički učestvujemo u naučnim projektima finansiranim kroz evropske programe, organizujemo naučne konferencije i predavanja, a vrši se i razmjena osobljaˮ, kazao je Gajanin.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Branka Malešević rekla je da resorno ministarstvo godinama unazad pravi akcione planove saradnje sa Srbijom u omladinskim sektorima s ciljem povezivanja mladih i njihovih organizacija.

Predsjednik Studentskog saveza Pravnog fakulteta UNIBL Rastko Vučić istakao je značaj projekta „Upoznaj Srpsku, upoznaj svojeˮ, koji u saradnji dva univerziteta od 2013. godine okuplja studente sa Kosova i Metohije i Republike Srpske u Banjoj Luci.

„Ovakvi susreti su značajni jer kolege iz Kosovske Mitrovice imaju priliku da upoznaju dijelove regiona gdje žive Srbi, a upravo mi iz Srpske najbolje znamo šta oni proživljavajuˮ, rekao je Vučić. Kako je naveo, tokom posjete Banjoj Luci, studenti će imati priliku i da posjete značajne institucije vlasti Republike Srpske.

Student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Mihajlo Stoisavljević izrazio je zadovoljstvo jer je imao priliku da posjeti Banju Luku i Republiku Srpsku, gdje se osjeća kao kod kuće.

U ime Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, studentima je dobrodošlicu poželio prodekan za nastavu prof. dr Zoran Vasiljević.

Preuzeto sa: Univerzitet u Banjoj Luci