Vijesti

Konstantan napredak UNIBL na Vebometriksu

Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL) ostvaruje konstantan napredak na Vebometriskovoj rang-listi.

Kako se navodi u konačnom Vebometriskovom izvještaju za period od jula 2022. do januara 2023. godine, UNIBL je na drugoj poziciji u Bosni i Hercegovini i ostvario je napredak za 57 mjesta, te se sada se nalazi na 2710. poziciji u svijetu od ukupno 31.000 univerziteta obuhvaćenih ovim izvještajem.

Po riječima rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina, cilj rektorskog tima Univerziteta u Banjoj Luci jeste da Univerzitet u Banjoj Luci konstantno napreduje na rang-listama koje prate kvalitet visokoškolskih ustanova. Kako je naveo rektor, u proteklih pet godina naš Univerzitet ostvario je napredak za 2209 mjesta na ovoj listi.

,,Napredak Univerziteta u Banjoj Luci na ovoj svjetski priznatoj listi zasnovan je na predanom radu svih članica Univerziteta, prvenstveno nastavnika, saradnika i studenata koji svoje naučne radove objavljuju u svjetski priznatim naučnim časopisimaˮ, kazao je rektor i čestitao svim nastavnicima i saradnicima vodećeg univerziteta u Republici Srpskoj, a koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli boljem rangiranju naše visokoškolske ustanove na Vebometriskovoj rang-listi.

Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju od 2004. godine razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Prilikom rangiranja univerziteta, Vebometriks u obzir uzima tri indikatora i to: vidljivost, otvorenost i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu. Tradicionalno, prvu poziciju na Vebometriksu zauzimaju američki univerziteti Harvard i Stanford, a slijedi ih Masačusetski tehnološki institut. Što se tiče univerziteta iz Srbije, godinama najbolje pozicije zauzimaju Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu, te Univerzitet u Nišu.

Preuzeto sa: Univerzitet u Banjoj Luci