Vijesti

Podrška za 242 studenta: Uplaćena prva stipendija

Uplaćena je prva stipendija za 242 studenata, koje Grad Banja Luka stipendira u akademskoj 2022/2023. godini.

Kako su naveli u Odjeljenju za društvene djelatnosti, nakon što su okončane sve procedure sa studentima koji su u međuvremenu odustali od gradske stipendije u korist republičke odnosno stipendije Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, pripremljeni su finalni spiskovi te je započela i isplata.

Prema podacima Odjeljenja, Grad će ove godine po osnovu socijalnog statusa stipendirati 187 studenta, po osnovu deficitarnog zanimanja osam studenata, dok će po osnovu uspjeha na studiju gradsku stipendiju dobijati 47 studenta.

Kako je ranije najavljeno ove godine iznosi stipendija su uvećeni, te visina studentske stipendije po osnovu socijalnog statusa i uspjeha iznosi 150 KM, dok će studentima za deficitarna zanimanja biti dodijeljena stipendija u visini od 260 KM.

Osim toga Grad ove školske godine stipendira i 1.381 učenika srednjih škola, a u februaru je isplaćena i treća rata stipendije. Učenička stipendija po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi iznosi 100 KM, dok učenici koji su odabrali neko od deficitarnih zanimanja dobijaju po 170 KM.

Podsjećamo, gradskim budžetom za potrebe isplata stipendija biće izdvojeno ukupno 1,8 miliona KM.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka