Događaji

DOMESTICA 24-hour rural challenge

Imaš između 18 i 30 godina i živiš u Bosni i Hercegovini? Zanima te ruralni razvoj; razvoj poljoprivrede, posebno organske; unapređenje umjetnosti i kulture te uopšte poboljšanje ekonomsko-socijalnog aspekta života u ruralnim sredinama?

A imaš i ideju kako bi se to moglo postići? Ovo je pravo mjesto za tebe!

DOMESTICA 24-HOUR RURAL CHALLENGE je namijenjen svim onima koji su spremni da unesu inovacije u aktivnosti koje će dovesti do vidljivih promjena u ruralnim sredinama.

DOMESTICA 24-HOUR RURAL CHALLENGE će se održati u periodu od 25. do 27. novembra 2019. na Domestica imanju u selu Krnete, opština Laktaši. U toku trajanja ruralnog izazova učesnici će uz pomoć mentora raditi na razvijanju i uobličavanju svojih ideja.

Svi troškovi učešća (put, smještaj, obroci i program) su plaćeni za timove koji budu odabrani za učešće na Challange-u.

PRIJAVA ZA 24-ČASOVNI RURALNI IZAZOV

Ispred nas je DOMESTICA 24-HOUR RURAL CHALLENGE, a tvoja prijava je ono što mi očekujemo!

Okupi ekipu od 3 člana i prijavite se na ovom LINKU.

Od ukupnog broja prijavljenih, čak će 6 ekipa sa najboljim prijavama, imati priliku raditi na razvoju svojih ideja kroz ovaj projekat. Pored toga, najbolje ekipe će dobiti odgovarajuće nagrade koje će biti u skladu sa raspoloživim budžetom projekata.

Očekujemo vaše prijave najkasnije do 18. novembra 2019. godine

ZAŠTO 24 ČASOVNI IZAZOV?

  • Zato što znamo da među nama postoji ogroman potencijal za promjene kroz razvoj inovativnih rješenja. Tokom 24 časovnog izazova učesnici mogu da iznesu svoje ideje i stavove u vezi s razvojem određenog ruralnog područja.
  • Želimo da okupimo inovatore i pokretače promjena i dobrih ideja na jednom mjestu
  • Istražujemo inovacije u proizvodima i procesima i projektima za zajedničku saradnju
  • Vjerujemo da je efikasnije kad kreiramo zajedno projekte i razvijamo ideje.

OČEKIVANI ISHOD

  • Učesnici stiču nova znanja i razmjenjuju ideje sa svojim vršnjacima
  • Identifikovane su i razvijene inovativne ideje za održivi ruralni razvoj
  • Uspostavljana platforma za stalnu saradnju
  • Entuzijazam i zajednička vizija se razvija među učesnicima za nastavak zajedničkog rada

Više informacija možete dobiti putem e-maila: office@cerd.ba ili telefonskih brojeva 065 996 996 i 051 491 760. Budite slobodni da nas kontaktirate.

O CERD-u I PROJEKTU

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) je nevladina, neprofitna organizacija, osnovana sa ciljem kontinuiranog razvoja ruralnih područja i unapređenja kvaliteta života ruralnog stanovništva Bosne i Hercegovine. CERD ima sjedište u ruralnoj sredini u selu Krnete u opštini Laktaši.

CERD-ova vizija su razvijena i moderna sela, koja nude mogućnost pokretanja biznisa, zapošljavanja i koja imaju uslove za sadržajan društveni život odnosno sela u kojima ne samo da mladi ostaju, već i sela u koja dolaze da žive i rade i ljudi iz urbanih područja. Fokusirani smo na svoga krajnjeg korisnika, koji živi od svog rada i koji želi da stvori vrijednost koja će se prenijeti i na buduće generacije.

CERD provodi projekat Civilno društvo i ruralni razvoj – CiSaRD projekat koji finansira švedska organizacija We Effect. Projekat CiSaRD ima za cilj pružiti podršku organizacijama i grupama civilnog društva, koje doprinose održivom razvoju ruralnih sredina. Projekat utiče na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i podstiče njihovo umrežavanje, te omogućuje ravnopravno učešće žena i muškaraca u ruralnim razvojnim aktivnostima te se zalaže za interese ruralne populacije.

Preuzeto sa: CERD