Edukacija

POZIV ZA UČEŠĆE NA TRENINGU – Izvještavanje o marginalizovanim grupama

U ime organizacija LIR CD, Banja Luka i Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V, MO SEE Sarajevo (ASB SEE) zadovoljstvo mi je pozvati vas na trening „Izvještavanje o marginalizovanim grupama“ koji će se održati 24.02.2023. godine u Hotelu Radon Plaza od 11.00 sati.

PLAN RADA

11.00 – 11.15 – Pozdravna i uvodna riječ organizatora

11.15 – 11.45 – Marginalizovane grupe u BiH (Ko su pripadnici/e marginalizovanih zajednica u našoj

zemlji i koliko ih je? Na koga (ne) mislimo kada pričamo o manjinama?)

11.45 – 12.15 – Kako prepoznati kvalitetno medijsko izvještavanje o marginalizovanim skupinama (Zašto su kontinuitet, objektivnost i sveobuhvatnost važni?)

12.15 – 12.45 – Kafe pauza

12.45 – 13.15 – Primjeri neprofesionalnog medijskog izvještavanja o marginalizovanim grupama (zajednička diskusija o primjerima)

13.15 – 13.45 – Vježba (Koji medij je izvijestio javnost na profesionalan način?)

13.45 – 14.15 – Evaluacija i završna razmatranja

14.15 – 15.15 – Ručak

Predavačica na treningu biće Hilma Unkić, freelance novinarka s višegodišnjim iskustvom izvještavanja o ljudskim pravima i marginalizovanim grupama. Radila kao novinarka i urednica portala Diskriminacija.ba, dobitnica novinarske nagrade Srđan Aleksić za društveno odgovorno izvještavanje. Pored novinarske karijere, radi i kao ekspertica za komunikacije za domaće i međunarodne nevladine organizacije Magistrirala komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Cilj treninga „Izvještavanje o marginalizovanim grupama“ je jačanje slobode izražavanja i ravnopravnosti u medijima kako bi se senzibiliziralo izvještavanje o društvenoj uključenosti marginaliziranih grupa, a šira javnost kvalitetnije informisala.

Jednako i članovi mreže OCD-IRIS će dobiti savjet, kroz primjere, kako da pravilno promovišu aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama i sam projekat i kako da pišu članke, saopštenja i najave svojih aktivnosti i događaja.

Treningu će prisustvovati branitelji/ce ljudskih prava, novinari/ke i eksperti/ce, te predstavnici/e organizacija civilnog društva i institucija koje se primarno bave marginalizovanim grupama. Učesnici/e će imati mogućnost tokom i nakon treninga za intervju, kreiranje priča, priloga sa aktivistima/cama ovih organizacija, predstavnicima/ama institucija i svakako svim učesnicima/ama na ovom treningu.

Trening se organizuje u sklopu projekta Bolja socijalna uključenost kroz osnaženu IRIS mrežu organizacija civilnog društva koju implementiraju organizacije LIR CD i ASB SEE a finansira Evropska Unija u BiH.

IRIS mreža povezuje i gradi kapacitete više od 200 organizacija iz regiona Zapadnog Balkana koje pružaju socijalne usluge. Članovi IRIS-a pružaju neophodne socijalne i zdravstvene usluge za 10.000 korisnika/ca. U svojoj strukturi IRIS ima sedam nacionalnih sekretarijata u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. U Bosni i Hercegovini 38 OCD su članice ove mreže.

Cilj IRIS mreže je jačanje uloge neprofitnih pružalaca socijalnih usluga u jugoistočnoj Evropi i osiguranje

da ove organizacije budu prepoznate kao ravnopravni partneri od javnog sektora.

Više informacija možete pronaći na https://iris-see.eu/ https://lircd.org/ https://asb-see.org/

Molimo vas da se na trening prijavite putem e-maila: adnan.jabucar@asb-see.org do 20.02.2023.

Za sve učesnike/ce koji dolaze izvan Sarajeva obezbijeđena je naknada putnih troškova, a za one iz daljih

gradova i mjesta moguće je i noćenje u hotelu.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Adnana Jabučara na +38761174021 ili e-mail: adnan.jabucar@asb-see.org.

Preuzeto sa: mreza-mira.net