Ostalo

Sve o zdravlju mladih na jednom mestu? Moguće je!

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava predstavlja vodič „Čuvaj me”, posvećen zdravlju i zdravstvenoj pismenosti mladih.

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava (@mladibgcentarpredstavio je vodič „Čuvaj me”, posvećen zdravlju i zdravstvenoj pismenosti mladih. U vodiču „Čuvaj me” nalaze se sve neophodne informacije o mentalnom i fizičkom zdravlju mladih, činjenice o zdravoj ishrani, organima za varenje i disanje, zubima, mononukleozi, kao i konkretni saveti o polno prenosivim bolestima, HPV vakcini i fizičkoj aktivnosti.

👉 Vodič je dostupan na ovom linku.

Vodič kroz zdravlje mladih približava mladim ljudima temu zdravlja na interesantan način” kaže Demir Mekić, urednik vodiča. „On sadrži korisne informacije, pruža važne savete o mentalnom i fizičkom zdravlju mladih, te je svojevrsna „čitanka” koja može značiti mladima za upoznavanje sopstvenog tela ali i kao vodič kroz izazovne situacije koje donosi period mladosti“.

U izradi vodiča je učestvovalo više od 20 osoba, lekara, profesora, psihologa, psihoterapeuta, sociologa i mladih ljudi, koji su svojim komentarima doprineli da vodič tematski i stilski bude prilagođen potrebama mladih.

Vodič je nastao kao odgovor na nedostatak relevantnih i kvalitetnih naučnih informacija o zdravlju mladih što se odražava u velikom broju adolscentskih trudnoća i abortusa, niskom interesovanju za HPV vakcinu, diskriminaciji HIV+ mladih, nerazumevanju značaja mentalnog zdravlja, kao i needukovanosti o sopstvenom telu u periodu razvoja.

Objavljivanju vodiča prethodio je istoimeni edukativni podkast „Čuvaj me“, koji u 11 tematskih epizoda donosi konkretne savete, priče iz prve ruke i poneki razbijeni mit o mentalnom,reproduktivnom i fizičkom zdravlju mladih.

Vodič i podkast „Čuvaj me“ deo su projekta „Zdravlje mladih u vremenu posle epidemije kovida”, koji sprovode Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava i Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji.

Preuzeto sa: lonac.pro