Studenti

Studenti u Banjaluci pripremili izložbu o famoznom crvenom kiosku

Narednog utorka u banjalučkom Domu omladine biće otvorena izložba “Crveni studio” studenata Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

U najavi se ističe da izložba prikazuje rezultate istraživanja vrijednosti modernog nasljeđa Banjaluke, posmatrane kroz prizmu promjene prostora kulture svakodnevice i čuveni objekat kiosk “K67” (crveni kiosk).

Crveni studio čine studenti 7. semestra studija na studijskom programu Arhitektura na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjluci, te nastavnici, saradnici i gostujući predavači okupljeni oko predmeta Arhitektonsko projektovanje 10 (zgrade za kulturu) i Arhitektura unutrašnjih prostora 2 tokom akademske 2022/23. godine.

“Izložba prikazuje studentske ideje, projekte i kreativne narative za oživljavanje crvenog kioska i buđenje dijela kolektivnog sjećanja, koje je namjerno ili slučajno potisnut. Dalji cilj je da se objekat, koji je dio postavki svjetskih muzeja i galerija, vrati kući. Pilot projekat restauracije i postavke kioska u javnom prostoru Banjaluke može da označi početak kampanje za zaštitu modernog nasljeđa, a sam kiosk može da postane mjesto okupljanja zaljubljenika u arhitekturu, dizajn, nasljeđe, kulturu, istraživanje…”, rekao je doc. dr Igor Kuvač.

U doglednoj budućnost plan je da se pronađe kiosk, uradi restauracija i postavi na adekvatno mjesto. Studenti su se bavili mapiranjem tih lokacija gdje bi kiosci mogli biti postavljeni.

“Pitanje za posjetioce je ima li još kioska i gdje se nalaze. Mi smo pronašli dva u Banjaluci, dva u Novom Gradu, nekoliko u Prnjavoru, Prijedoru, Sarajevu…”, dodaje Kuvač.

Izložbu podržavaju Istraživački centar za prostor, DO.CO.MO.MO BiH, Asocijacija arhitekata u BiH, Glas Srpske i MB modul i biće otvorena 14. februara u 18 časova.

O crvenom kiosku

Prepoznatljivi crveni kiosci su bili nezaobilazan dio svakodnevice stanovnika Jugoslavije i jedan od simbola industrijskog dizajna u SFRJ.

Iako su gotovo iščezli iz fizičkog prostora gradova bivše države, i dalje čine dio kolektivnog pamćenja.

Crvene kioske 1968. godine kreirao je Saša Mahtig, slovenački dizajner, sada profesor emeritus na ljubljanskom Univerzitetu. Napravljeni su pomoću modularnog dizajna sa strukturom od čelika, stakla i fiberglasa.

Kiosk je dio stalne postavke u kolekciji Muzeja moderne umjetnosti (MOMA) u Njujorku.

Preuzeto sa: mondo.ba