Vijesti

Stipendije za 308 studenata: Dodijeljena prva rješenja o stipendiranju

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas prva rješenja o dodjeli gradskih stipendija studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama.

-Grad na godišnjem nivou izdvaja 1,8 miliona KM za stipendije srednjoškolcima i studentima, a od ove godine povećali smo sve vrste stipendija za 20 odsto. Ove akademske godine, Grad će stipendirati 308 studenata, od kojih je stipendiju po osnovu uspjeha dobila 104 studenta, za deficitarna zanimanja njih osam i prema socijalnom statusu 196 studenata – kazao je gradonačelnik.

Kako je naveo, Grad izdvaja značajna sredstava po različitim osnovama za obrazovanje, te je riječ o više miliona KM godišnje.

-Ovim mladim ljudima sam poručio da budu motivisani da budu najbolji, da koliko mogu znaju da cijene to što je Grad u ovom trenutku u svim okolnostima tu uz njih, što znači da jedan dio sebe poklone gradu i svojoj otadžbini. To znači da sve što steknete znanja naravno da ćete upotrijebiti na lični napredak, ali dio i za opšte dobro – kazao je gradonačelnik, dodajući da je naša obaveza, da pored svih izazova, ostanemo ovdje na ovim prostorima.

Grad ima dosta planova u oblasti obrazovanja u periodu koji je pred nama, a kako je istakao – ulaže se puno i u infrastrukturu, poput buduće gradnje srednjoškolskog doma za šta je u toku izrada idejnog rješenja.

Podsjetimo, stipendije se dodjeljuju po tri osnova.

Naime, stipendije po osnovu socijalnog statusa i po osnovu uspjeha za studente dodjeljuje se u iznosu od po 150 KM, dok za deficitarna zanimanja taj iznos je 260 KM.

Miloš Malešević, student pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci dobio je stipendiju po osnovu postignutog uspjeha.

-Bez obzira na novčani aspekt stipendije, ono što je značajno jeste da i dodjelom stipendija ljudi na poziciji vlasti dokazuju da im je stalo do obrazovanja i da imaju želju da nam pruže podršku i olakšaju proces studiranja i osiguraju da imamo više volje i motivacije da budemo što bolji – naveo je on, te zahvalio za ovu podršku.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka