Vijesti

Upoznajte Superškole Bosne i Hercegovine

19 odabranih ideja u okviru programa “Superškole” prezentovale su nagrađene škole iz Bosne i Hercegovine

SARAJEVO – Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) – Lokalna kancelarija u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) organizovala je javni događaj ‘’ Upoznajte Superškole Bosne i Hercegovine’’ u Sarajevu, 02. februara 2023.godine, u okviru regionalnog programa razmjena Superškole. Osamnaest odabranih škola predstavljali su direktori/ke i profesori/ke, a pored njih su događaju prisustvovali i predstavnici ambasade Savezne Republike Njemačke, predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, predstavnici Ministarstva civilnih poslova u Bosni Hercegovini i gospođica Sandra Čule, direktorka RYCO lokalne kancelarije u Sarajevu.

Gospodin Adnan Husić je ispred Ministarstva za civilne poslove je rekao da mu je drago da je RYCO nastavio sa drugim ciklusom projekta Superškoli i da se nada da će i druge škole uzeti učešće. Istakao je da mladi predstavljaju potencijal bosanskohercegovačkog društva te da je zbog toga važno prepoznati i omogućiti različite oblike njihovog aktivnog učešća. Iznimno je zadovoljstvo Ministarstva civilnih poslova podržati program Superškoli koji najbolje doprinosi misiji RYCO-a i razvoju vještina mladih i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Gospođa Aurélie Valtat, Čelnica odsjeka „Evropske integracije,politika, štampa i informisanje , Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini je kroz svoj govor akcentirala važnost obrazovanja, da ono ne dolazi samo iznutra već i izvana te da u tome prepoznaje bit RYCO programa Superškola. Stavke koje je izvela kao ključne unutar ovog projekta jeste da ovaj projekat baštini izgradnju mira, pomirenje i interkulturalni dijalog.

Gospođa Lea Thurm, Savjetnica za javne poslove, ispred Njemačke ambasade u Bosni i Hercegovini, rekla je kako mladim ljudima treba proctor gdje će se upoznati, pomiriti se sa prošlošću te još važnije kroz to spoznati kakvu to budućnost žele za sebe i one oko sebe. Komparirala je odnos Zapadnog Balkana sa odnosom Njemačke i Francuske koji je doživio promjenu kroz programe razmjena, te da nema boljeg načina već uključiti mlade u proces pomirenja. Prepoznaje da RYCO ispunjava ove ciljeve kroz projekat Superškole.

Sandra Čule, direktorica RYCO ureda u Bosni i Hercegovini, izrazila je zahvalnost profesoricama i profesorima na preuzimanju incijative, kreativnosti zatim I želji da svojim učenicima i sebi osiguraju jedinstveno iskustvo projekta Superškola. Ispred RYCO ureda je naglasila nadu da će ova pozitivna praksa donijeti pozitivne promjene za generacije koje dolaze. Dokaz o popularnosti i posebnosti ovog projekta prezentovala je kroz interes koji se pokazao na otvorenom pozivu, te

je broj prijavljenih srednjih škola za drugi ciklus bio preko 300 skola, od čega je 100 srednjih škola na području Zapadnog Balkana dobilo priliku sudjelovanja na istom. U kontekstu Bosne i Hercegovine, govorimo o 64 prijavljene škole, od kojih je njih 19 i dobilo priliku postati Superskola. Direktori/ke i nastavno osoblje koje će koordinirati i sprovoditi ove školske razmjene predstavili su svoje ideje koje će kasnije razvijati uz pomoć RYCO-a i mentora i mentorki. Oni su takođe imali priliku da se međusobno upoznaju, razgovaraju sa vaznim lokalnim i međunarodnim partnerima projekta Superškole, kao i da saznaju više o sljedećim koracima u okviru procesa implementacije razmjena. Listu 19 srednjih škola iz Bosne i Hercegovine čiji će učenici imati priliku da uživaju nevjerovatnom iskustvu koje regionalni program razmjena pod nazivom Superškole donosi, možete pogledati ovdje.

Sprovođenje razmjena podjeljeno je u dva kruga. Prvi krug razmjena planiran je za period od aprila do juna, dok će se drugi krug odvijati od avgusta do oktobra. Svaka škola će organizovati po jednu posjetu partnerskoj školi u trajanju do 7 dana, a učenici/ce će doći u pratnji jednog ili dva profesora/ki. Program školske razmjene će dati priliku učenicima/ama i profesorima/kama da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim dijelovima našeg regiona.

Za vrijeme drugog otvorenog poziva ‘’Superškole’’ pristiglo je 155 prijedloga razmjena, sklopljeno je 161 partnerstvo između škola (od kojih su 17 dugoročna partnerstva između škola koje su učestvovale u prvom ciklusu razmjena), a više od 535 srednjih škola sa Zapadnog Balkana koristilo je platformu www.superschools.net za povezivanje sa drugim školama. Komisija je imala težak zadatak da odabere 50 najboljih projekata koji za cilj imaju podršku procesu izgradnje mira i pomirenja u regionu i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.

O programu ‘’Superškole’’

‘’Superškole’’ su program školske razmjene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Ovaj program je dio multidonorskog projekta „Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i RYCO.

O RYCO-u

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politika i zalaže se za reforme. Takođe, podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmjenu mladih.

Kontakt: nadira.curulija@rycowb.org 062510727

Izvor: Saopštenje