Vijesti

Još uvijek ništa od voza Banjaluka – Sarajevo, iz ŽRS kažu – nema uslova

Dva najveća grada u BiH i dalje nisu povezana željezničkom linijom. Od kada je 2020. godine, zbog pandemije prestao da vozi brzi i moderni Talgo voz, iz Banjaluke u Sarajevo (i obrnuto), može se samo automobilom ili autobusom.

Pitali smo nadležne u Željeznicama RS da li je u planu da se vrati ova linija.

“Želјeznice Republike Srpske svakako podržavaju i apsulutno su posvećene regionalnom povezivanju u želјezničkom prevozu putnika u narednom periodu, čim budu ispunjeni svi tehničko – tehnološki i ekonomski preduslovi za njegovu konačnu realizaciju”, kažu za MONDO iz ove ustanove.

Oni ističu da će i u narednom periodu biti nastavljeni razgovori i aktivnosti između dva željeznička operatera, na entitetskom povezivanju želјezničkog putničkog saobraćaja na prostoru BiH.

“Željeznice Republike Srpske su u oktobru mesecu prošle godine, na sastanku sa predstavnicima iz Želјeznica Federacije BiH razmatrale sve tehničko – tehnološke preduslove, komercijalne osnove i isplativost, kao i trenutne potrebe za ponovno uspostavlјanje međuentitetske linije Banjaluka – Sarajevo.

Tada je zaključeno da trenutna raspoloživost želјezničkim vučnim i vučenim kapacitetima oba želјeznička operatera, stanje želјezničke infrastrukture, kao i pokazatelјi analiza ekonomske opravdanosti,još uvek nisu dostigli neophodan nivo za ponovno uspostavlјanje ove željezničke linije”, rečeno je iz Željeznica RS za naš portal.

(MONDO)

Preuzeto sa: mondo.ba