Vijesti

Mi pamtimo: U Banjaluci pomen Jevrejima stradalim u holokaustu

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, večeras je na Palati Republike u Banjaluci na tamnoj pozadini prikazan broj koji simbolizuje 6.000.000 Jevreja koji su stradali u Holokaustu.

Ispod broja se nalazi poruka “Mi pamtimo” koja predstavlja učešće u svjetskoj kampanji sjećanja koju je pokrenuo Svjetski jevrejski kongres prije nekoliko godina.

U ovoj kampanji svake godine učestvuje sve više ljudi i institucija iz cijelog svijeta, čime odaju počast žrtvama i poručuju da će ih se zauvijek sjećati.

Svaka osoba koja želi da bude dio ove kampanje na listu bijelog papira napiše “We Remember”, fotografiše se sa tim papirom u rukama i fotografiju podijeli na društvenim mrežama sa “#WeRemember” i automatski ta fotografija bude objavljena na stranici Svjetskog jevrejskog kongresa.

Cilj kampanje je da se svi na dostojanstven način poklone žrtvama sa željom da se takva stradanja jednog naroda nikada više ne ponove.

U Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci večeras će biti održana memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koji se 27. januara obilježava u cijelom svijetu.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.

Međunarodni dan sjećanja na Holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojima je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

(MONDO)

Preuzeto sa: mondo.ba