Vijesti

U Banjaluci projekcija u sklopu kampanje #WeRemember

Na Palati Republike biće upriličena video-projekcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Holokaust i stradanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu vječna rana i strašan podsjetnik na iskonsko zlo koje je željelo da izbriše jedan narod, zbog čega je važno njegovanje kulture sjećanja i da srpski narod doprinese obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Dodik je istakao da su i ove godine u organizaciji Jevrejske opštine Banjaluka planirane brojne aktivnosti, a sutra će u sali Jevrejskog kulturnog centra biti održano memorijalno veče, gdje će biti pročitana imena banjalučkih Jevreja stradalih u Holokaustu.

“Na Palati Republike biće upriličena video-projekcija od 18.00 do 20.00 časova kojom se svi pridružujemo kampanji #WeRemember /Sjećamo se/, gdje ćemo i na ovaj način odati počast stradalim žrtvama. Na tamnoj pozadini biće prikazan broj koji predstavlja 6.000.000 Jevreja koji su stradali u Holokaustu”, naveo je Dodik na “Tviteru”.

On je pozvao sve građane Republike Srpske da se pridruže ovogodišnjoj kampanji “Sjećamo se” kako bi zajedno poručili da nijedan čovjek i nijedna žrtva nikada neće biti zaboravljeni.

Generalna skupština UN je na zasjedanju od 1. novembra 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

Međunarodni dan sjećanja na Holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojim je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

(Srna)

Preuzeto sa: mondo.ba