Organizacije

Potraga za blagom u Banjaluci i Sarajevu!

Vijećnica, Gazi Husrev – begova džamija, Latinska ćuprija, Katedrala Srca Isusova… sve su to bitne znamenitosti koje predstavljaju blaga glavnog grada BiH.

Ako vam pomenemo Kastel, Krivi sat, Ferhat –pašinu džamiju, Hram Hrista Spasitelja – sigurno ćete prvo pomisliti na Banjaluku.

Upravo mladi iz ova dva grada (ukupno 20 učesnika, a po 10 iz svakog grada) bili su domaćini jedni drugima, ali i glavni takmičari i konkurencija u aktivnostima projekta “U potrazi za bogatsvima BiH”.

Osim što su se upoznali sa ljepotama, istorijom i kulturom dva najveća grada u BiH, koristeći naš priručnik kreiran po ,,Scavenger hunt” metodologiji, oni su razvili međusobna prijateljstva i zajedno nastavili da ruše predrasude. Takođe, potraga uz koju je moguće korisiti samo mapu i priručnik predstavlja spoj intelektualne i fizičke aktivnosti koja učesnike vodi kroz lijepe ulice gradova koje gosti posjećuju i mjesta na kojima će otkriti njihove čudesne tajne. Kroz grupni rad ove aktivnosti pospješuju vještine orjentacije i kretanja u prostoru, kreativnost i vještinu orijentacije vremene kod mladih.

Uskoro nas očekuje posjeta i drugih gradova širom BiH! Stay tuned!

Projekat “In pursuit of Bosnia’s riches” realizuje se zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Preuzeto sa: Perpetuum Mobile