Korisno

Savjeti startap milionera za pokretanje uspješnog biznisa

Iako je mnogim građanima privlačna zamisao da pokrenu sopstveni biznis i tako dobro zarade, put od te ideje do realizacije nije lak. Ipak, postoje oni kojima je to uspjelo, čak i u domaćim uslovima. Konkretne savjete pružio je Luka Trikić – jedan od osnivača startapa, koji je privukao milionske investicije.

Luka Trikić jedan je od pokretača kompanije Connect the dots (CTD), koja je tokom 2021. godine prikupila je investicije vredne 15 mil USD, te tako zauzela visoko drugo mjesto na listi najuspešnijih startap biznisa u Srbiji.

Inače, ova kompanija razvija platformu koja koristi vještačku inteligenciju za mapiranje i upravljanje poslovnim vezama i kontaktima. To u praksi znači da CTD za vas otkriva – ko sa kim sarađuje, ko se u poslovnom svijetu međusobno poznaje i koliko dobro.

  • Recimo, ja poznajem 1.000 ljudi, a oni poznaju još 1.000 ljudi. Preko ljudi koje znam, mogu da dođem do milion ljudi. CTD omogućava da se sve te veze mapiraju i osvježavaju na svakih nekoliko minuta, a samim tim i izuzetno lako pretražuju – objasnio je Trikić za Nova.rs.

Kako je startap čiji je suosnivač ostvario veliki uspjeh, Trikića je upitan za savjete koje svaka osoba koja se upušta u pokretanje sopstvenog biznisa treba da čuje.

Predan rad, dobar odabir tima i kontinuirano usavršavanje samo su neke od stvari koje savjetuje ovaj uspješan pokretač biznisa.

Dobra ideja je ključna

Sagovornik Nove ističe da je prva i osnovna stvar za pokretanje startapa ideja. Kako kaže, najbolje ideje se uglavnom rađaju nakon dugogodišnjeg, a često i višedecenijskog iskustva u nekom polju, kada pokretač biznisa može da uvidi neki problem koji može da reši.

  • Ako nađemo problem koji nije riješen i uspješno ga riješimo na velikoj, idealno globalnoj skali, uspjeh je praktično zagarantovan – kaže Trikić.

Dodaje da je ključno riješiti što veći problem što većem broju ljudi, pa savjetuje detaljno istraživanje tržišta prije bilo kakvog konkretnog rada na pokretanju startapa.

  • Potrebno je istražiti da li već postoje kompanije koje pokušavaju da riješe taj problem, a zatim i pričati sa desetinama, pa čak i stotinama budućih korisnika kojima bismo potencijalno pomogli – objašnjava Trikić.

Ko čini idealan tim?

Kada je u pitanju broj zaposlenih koji treba da rade u preduzeću na samom početku, sagovornik objašnjava da praksa pokazuje da je idealan broj članova osnivačkog tima između dvoje i četvoro. U timu odgovornosti i obaveze treba da budu jasno podijeljene.

  • Za osnivački tim je bitno da ima jasnu domensku ekspertizu, dobro poznavanje tržišta, inženjerske vještine za izradu rješenja, kao i vještine prodaje – kaže Trikić.

Prema riječima sagovornika portala Nova.rs, interesantno je da se investitori često više raspituju za prethodne neuspjehe osnivača, nego za uspjehe, jer se iz neuspjeha po pravilu više i brže uči.

Ambicija mladih i iskustvo starijih – odličan spoj

Kako Trikić ističe, postoje česte zablude koje se vezuju za osnivanje startapa.

Najčešća je da je osnivač starapa student koji odustaje od svojih studija i pokreće neki globalno uspješan startap. Međutim, istraživanja pokazuju da se to dešava rijetko i da je zapravo prosječan osnivač uspešnog startapa star 45 godina.

To nije slučajno, jer je prema njegovim riječima upravo to vreme koje je potrebno da se steknu potrebne vještine, upoznaju pravi ljudi, izgradi reputacija i stekne iskustvo.

Međutim, ovo nikako ne treba da obeshrabri mlade, ambiciozne ljude, već da ih motiviše da pronađu starije i zrelije suosnivače koji bi im ujedno bili i mentori ili da se u prvim godinama karijere priključe nekim zrelijim startapovima gde bi mogli da “ispeku zanat”.

Predan rad i odricanja

Takođe, još jedna zabluda koja se često sreće jeste da je startap brz i lak način da se zaradi novac. Naravno, postoje slučajevi u kojima se to dešava, ali to je rijetko.

Kako pokazuju istraživanja, za veliki uspjeh najčešće su potrebne godine, pa čak i decenije izuzetno predanog rada i velikog odricanja.

Kako naš sagovornik dodaje, od osnivača se često očekuje između 60 i 80 radnih sati nedeljno.

  • Često su osnivači i bez slobodnih dana za odmor, sve dok startap ne “stane na noge” – kaže Trikić.

Učenje i usavršavanje

Za kraj, sagovornik portala Nova.rs napominje da je kontinuirano učenje izuzetno bitno za uspeh. Dakle, učenje se nikako ne završava formalnim obrazovanjem.

Trikić ističe da u današnje vrijeme postoji veliki broj dostupnih kurseva, članaka, radionica, knjiga i podkasta.

Svaki dobar preduzetnik treba, objašnjava on, da odvoji značajan dio svog vremena za učenje i unapređenje veština. Ovo je takođe stavka na koju investitori obraćaju pažnju.

Preuzeto sa: ba.ekapija.com