Ministarstva

Dogovoreno osnivanje Sajber akademije u Banjoj Luci

​Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević sastali su se danas sa delegacijom izraelske kompanije „Elta sistemi” koju su činili direktor sektora za marketing i poslovanje i predstavnik ove kompanije za Evropu Roi Šopošnik i direktor singapurskog odjeljenja ove kompanije Doron Koen.

Tema sastanka je pokretanje aktivnosti na uspostavljanju Sajber akademije pod okriljem „Elta sistema” u Banjoj Luci na kojoj bi se školovali profili iz oblasti sajber bezbjednosti i odbrane.

„Sa predstavnicima ove respektabilne izraelske kompanije smo postigli dogovor o osnivanju akademije iz oblasti sajber bezbjednosti u Republici Srpskoj. To je još jedan dokaz našeg opredjeljenja da u Srpskoj, u saradnji sa izraelskim stručnjacima, školujemo kadrove za budućnost, jer je pretpostavka da će već naredne godine ovoj industriji nedostajati preko milion izvršilaca iz oblasti. Za Republiku Srpsku je ovo značajno jer će to biti prva i jedina ustanova ove vrste u regionu, ali i konkretan dokaz tradicionalno dobre saradnje i prijateljskih veza sa Izraelom”, istakao je Milorad Dodik.

Ministar Rajčević je naglasio da je sajber bezbjednost jedna od ključnih industrijskih grana za koje je u skoroj budućnosti potrebno obezbijediti značajan kadrovski potencijal, kao i da će saradnja sa ovom velikom i značajnom izraelskom kompanijom doprinijeti prepoznatljivosti Republike Srpske u ovoj oblasti na regionalnom, ali i međunarodnom planu.

„Današnji sastanak je nastavak pregovora koje smo započeli krajem 2019. godine. Školovanje stručnjaka iz jedne od globalno najtraženijih branši u Republici Srpskoj je ogromna prilika za nas, pogotovo ako u obzir uzmemo da ćemo ostvariti saradnju sa najvećim izraelskim i svjetskim ekspertima. Sajber bezbjednost se kao edukativna oblast savršeno uklapa u našu viziju modernizacije i internacionalizacije sistema visokog obrazovanja”, istakao je Rajčević.

“Elta sistemi” su jedan od najvećih izraelskih proizvođača radara, sistema baziranih na elektromagnetnim senzorima, drugih vrsta vojne opreme i pružaoca usluga elektronskog nadzora i kibernetičke bezbjednosti i odbrane. Proizvodi ove kompanije su zastupljeni u izraelskoj vojsci i oružanim snagama država širom svijeta.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo