5 savjeta uz koje ćete prestati odlagati obaveze i postati produktivniji

Svi smo se barem jednom u tjednu ili mjesecu našli pred vrlo laganom ili teškom obvezom čije smo obavljanje htjeli odgoditi pod svaku cijenu. No, svjesni smo da to nije izlaz iz problema i odlučili smo pozornost usmjeriti na glavni razlog zbog kojeg nas ta obveza opterećuje te zašto se ne trudimo započeti ju ili uopće odraditi na vrijeme.

Tijekom promišljanja uvidjeli smo kako je korijen ovog problema upravo u emocijama koje u nama bude obveze koje trebamo završiti. Pa ćemo tako neku obvezu izbjegavati radi razine odgovornosti koja dolazi s njom, neki zadatak ćemo preskočiti jer je previše kompleksan, dok ćemo neke obveze odgađati jer su previše rutinske i nezanimljive.

Kako bismo se uhvatili u koštac sa ovim izazovom i pronašli način uz koji ćemo se uspješno izboriti sa odlaganjem obveza, izdvojili smo 5 trikova koji će nam u tome pomoći bez obzira kakva je obveza u pitanju.

IMAJTE NA UMU ŠIRU SLIKU

Kako biste se nagovorili da završite neki projekt, zadatak ili obvezu, razmislite što bi, gledajući dugoročno, za vas značilo njeno obavljanje. Ako danas nešto završite, kako će se to odraziti na vas sutra, prekosutra, za pet ili dvadeset dana? Ovakvim razmišljanjem ćete se puno brže motivirati da završite stvari koje imate, umjesto da ih odgađate.

PLANIRAJTE PRECIZNO

Nekada je jedini razlog zašto odgađate neke obveze jednostavno taj da svoj dan niste ispravno isplanirali. Umjesto da određena obveza bude vaše opterećenje, uključite ju u svoj plan već sutra i ostavite potrebno vrijeme za nju. Vidjeti ćete kako ipak nije tako teško završiti stvari na vrijeme kada ih planirate.

POBIJEDITE STRAH OD NEUSPJEHA

Nerijetko odgađamo svoje obveze jer se nismo spremni suočiti se sa neuspjehom. No, bitno je napomenuti da je taj strah u potpunosti iracionalan i nije temeljen na realnim činjenicama. Morate znati da ćete jedino pozitivnim razmišljanjem i trudom postići rezultate, a ukoliko odmah sebe potkopavate, prije no što ste se uopće bacili na izradu zadatka, sami sebe pripremate za neuspjeh. Umjesto toga, dajte sve od sebe da zadatak koji radite beskompromisno bude na razini vašeg potencijala.

UPOZNAJTE SEBE I VAŠ DNEVNI TEMPO MALO BOLJE

Nekada odlažete svoje obveze jer jednostavno trenutno niste produktivni i dan vam je bio prenaporan te vam je oduzeo previše vaše energije. Upravo zato trebate jako dobro upoznati sebe i znati kada ste produktivni, kreativni, puni energije te za to vrijeme rezervirati one obveze koje od vas traže puno angažiranosti. Zajedno sa planiranjem i dobrim poznavanjem sebe i vlastitih mogućnosti, imate preduvjet da obavite puno više stvari nego što ste mislili da je to moguće.

NAGRADITE SE

Ako spadate u jednu od onih osoba koja se lako nagovori na odgađanje obveza, možda vam sistem nagrađivanja pomogne da ostanete fokusirani i uporni u završavanju zadatka. Pokušajte se nagraditi slatkišem, šetnjom, izlaskom, večerom, gledanjem omiljenog TV showa i primijetiti ćete kako se puno lakše motivirate na obavljanje zadataka na ovaj način.

Izvor: bonjour.ba

Preuzeto sa: hocu.ba