Korisno

Kako da lakše donesemo odluku?

Dvoumimo se da li da izaberemo ovo ili ono radno mesto, ovog ili onog momka i da li da za godišnji odemo na planinu ili na more.

Doneti odluku nije lako, jer često moramo da se opredelimo samo za jedno, što automatski govori NE svim drugim mogućnostima. A osim toga, ni vi ne volite užasan osećaj kajanja dok razmišljate kako bi bilo dobro da možete da vratite vreme, zar ne?

Izvesno je samo jedno – vreme nikada nećemo moći da vratimo, pa je prirodno da se trudimo da odluke koje donosimo budu „one prave“.

Evo nekoliko praktičnih saveta koje možete odmah da primenite ako ste u fazi dvoumljenja.

Proživite sve mogućnosti – u glavi

U realnosti, uglavnom, ne možemo sve mogućnosti da isprobamo pre nego što izaberemo. U glavi možemo.

Stavite na papir ili vizualizujte svojim umom. Razmotrite sve opcije između kojih se dvoumite (ili troumite, ili…).

Uživite se u uloge. Zamislite sve moguće scene i sebe u njima. Razradite detalje i mislite o svemu što možete da vidite, čujete i osetite. Doživite ljude oko sebe i potencijalne odnose sa njima. Razradite detaljno osećanja u izborima između kojih se dvoumite. Oživite ih i kritički razmišljajte o njima.

Ali – budite objektivni

Ova vežba nije maštanje, nego sredstvo koje vam može pomoći da što objektivnije proživite potencijalne događaje i potom lakše donesete odluku.

Zato se trudite da ne budete pristrasni i da ne ukrašavate jedan izbor više od drugog.

Kako da to postignete?

Unesite u vizualizaciju sve ono loše što ide sa događajima koje birate.

Lako je zamišljati šta bi bilo kada bi sve išlo uzlaznom linijom, ali život nije samo u našoj glavi, a pogotovo nije uzlazna linija. Zato, da bismo što realnije razmotrili odluku i bili zadovoljni, treba da imamo uvid u to kako bi sve izgledalo i kada linija stagnira ili pada.

Uzmimo za primer dvoumljenje između dve vrste karijere: ne znate da li da se zaposlite u nekoj firmi, ili da probate da pokrenete sopstvenu.

Iako obe karijere nose sa sobom nešto primamljivo za vas, potrebno je da razmotrite i nepovoljne prateće aspekte.

Ako izaberete preduzetništvo, možda će se dešavati da imate periode bez inspiracije, novca ili adekvatnih ljudi što vas može dovesti do frustriranosti. Drugi izbor sa sobom možda nosi i izvesnu dozu monotonije.

I ova osećanja će biti živa jednako kao i sva ona „pozitivna“, zato unesite i njih u vežbu.

Dobar izbor nije onaj koji sa sobom nosi najlakše pobede, nego onaj sa čijim izazovima više volimo da se suočavamo

Osećaj proaktivnosti u preduzetničkim vodama i osećaj sigurnosti na stabilnom poslu su jednako bitni i primamljivi. I jedan i drugi potencijalni partner imaju nešto privlačno u sebi. More ima slanu vodu, a planina čist vazduh.

Teško donosimo odluku ako uzimamo u obzir samo uzbudljive trenutke. Činjenica je, ipak, da će se i manje uzbudljivi trenuci u svakom potencijalnom izboru dešavati.

Ovako napuštamo iluziju da je jedna od odluka savršena, a druga potpuni promašaj i postaje nam jasno da su obe mogućnosti i dobre i loše.

Pitanje je samo: koliko je to „loše“ – loše za nas.

Sa kojim problemima vam nije problem da ulazite u koštac

Problemi će se dešavati, koju god odluku da donesemo, ali problem nije znak da smo pogrešno izabrali.

Za nekog će frustriranost u preduzetništvu biti nepodnošljiv teret, dok će nekom drugom biti motiv da gura napred.

Bitno je da donesemo odluku koja ide u smeru izbora na čije probleme nećemo gledati kao na teret, nego kao na izazov, jer izazov ne opterećuje, nego inspiriše.

Dakle, nemojte da donosite izbor samo na osnovu krajnjeg uspeha, nego razmotrite i probleme sa kojima biste radije ulazili u koštac i – odluka će biti lakša.

P. S. Pomozite prijateljima, kolegama i porodici da umanje stres i donesu bolje odluke tako što ćete im podeliti ovaj tekst.

Izvor: Psihoverzum

Preuzeto sa: hocu.ba