Vijesti

Osvanuli bilbordi za Dan Republike, Banjaluka ima posebnu poruku na dva pisma i više jezika

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, koji će biti obilježen u nedjelju i ponedjeljak, u Banjaluci su se pojavili bilbordi čije poruke se odnose na ovaj praznik koji se slavi u Srpskoj.

Bilbordi sa amblemom Republike Srpske iza kojih stoje republičke institucije ove godine nose poruku “Republika slavi”.

Može se primijetiti da ovaj put grad Banjaluka ima posebnu poruku koja se može vidjeti na digitalnim bilbordima, gdje piše “Republika Srpske se izgovara i piše punim imenom”, na ćirilici i latinici u fontu jednake veličine i na nekoliko stranih jezika, nešto manjim slovima.

Bilbordi povodom 9. januara su do sada uvijek izazivali pažnju porukama. Prošle godine je pisalo “Naših prvih 30”, povodom 30 godina postojanja Republike Srpske, a 2017. godine u jeku osporavanja ovog praznika od strane Ustavnog suda BiH, na bilbordima je pisalo “PRAVOnaSLAVLJE”.

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske ovog 9. januara prvi put će biti organizovan u Istočnom Sarajevu, a narednih godina, po najavama predsjednika Srpske, seliće se i u druge gradove.

U Banjaluci će kao i do sada biti održana svečana akademija 8. januara, a gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da će grad ipak organizovati svečano obilježavanje na ulicama Banjaluke i 9. januara.

(Mondo)

Preuzeto sa: mondo.ba