Ostalo

KAKO JE NEKADA BILO Prepoznajete li ove dijelove Banjaluke?

Gotovo da nema osobe koja ne voli gledati stare fotografije svog grada, upoređivati ih sa onim kako je sada, a one kod onih starijih sugrađana bude nostalgiju.

Krajiška ljepotica, kako mnogi zovu Banjaluku, ima mnogo takvih uspomena, a upravo njima je posvećena i jedna od brojnih Facebook stranica, i to pod nazivom Stara Banjaluka.

Sokolski dom, glavna ulica, dio oko Ferhadije…samo su neki od dijelova Banjaluke koji su zabilježeni na starim fotografijama.

Sokolski dom

Pogledajte kako je nekada izgledao Sokolski dom. On je izgrađen 1937. godine za vrijeme Vrbaske banovine, u seriji značajnih građevinskih poduhvata koji su u Banjaluci ostavili monumentalne zgrade po kojima je danas prepoznatljiva. Sokolsko društvo je uselilo u objekat 1933.god. nakon čega je počela druga faza izgradnje objekta koja je završena 1937. godine.

Dugo godina je bio predmet sudskog spora, ali je ove godine konačno vraćen Gradu Banjaluka i krenula je njegova obnova i vraćanje starog sjaja.

Borik 1978. godine

Naselje Borik i danas je jedno od najljepših naselja u Banjaluci, a ovako su zgrade preko puta mareka izgledale krajem 20. vijeka.

Preko puta Ferhadije

Danas na ovim temeljima stoji zanatski centar. Zašto su u svoje vrijeme, naprečac prekinuta arheološka istraživanja – nikada nećemo saznati, kao što nećemo saznati šta krije ovo arheološko nalazište.

Ovako je

Hotel “Bosna”

Ovako je izgledala bašta hotela “Bosna” osamdesetih godina.

Centar grada

Ovako je nekada izgledao centar Banjaluke, kod dijela ispred Banskog dvora.

Banjaluka se već 60. godina počela razvijeti kao moderan grad i uvijek je imala čim da se pohvali.

Nadamo se da ste uživali u fotografijama stare Banjaluke, možda probudili i neke uspomene, a ako i vi imate neku priču ili fotografiju vezanu za prošlost grada na Vrbasu, možete nam pisati na redakcija@blink.ba.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka