Vijesti

Srijeda u Banskom dvoru: Otvaranje izložbe Duh-a akademske grafičarke Tatjane Zirojević

Izložba Duh-a akademske grafičarke Tatjane Zirojević biće otvorena sutra, 14. decembra u Salonu bana Svetislava Tise Milosavljević sa početkom u 19.00 časova.

Izložbom neuobičajenog naziva koji gotovo da djeluje kao jezička greška ili nelogičnost, Tatjana Zirojević obraća se publici nakon duže izlagačke pauze i izostanka sa umjetničke scene, što nikako nije značilo i prestanak njenog stvaranja i profesionalnog djelovanja – poručeno je iz Banskog dvora.

Kako su kazali, iako je po akademskom obrazovanju i usavršavanju opredijeljena za grafiku kao primarnu tehniku svog izražavanja, Tatjana se ovaj put odlučila za jezik savremene umjetnosti – video i instalaciju, ali bilo da je riječ o klasičnim tehnikama ili eksperimentisanju sa digitalnim medijima, ona teži da usmjeri pažnju publike dalje od same forme i pojavnosti.

-Izložbu je osmislila kao naročitu ambijentalnu cjelinu u kojoj su svi upotrijebljeni elementi objedinjeni sa ciljem da podstaknu posmatrača da se prepusti dimenziji duhovnog i da svoj doživljaj umjetnosti manifestuje spontano poput djeteta, jer dijete je, prema njenome uvjerenju, čisto i neukaljano iskustvima savremenog društva fokusiranog prvenstveno na materijalno – navodi se u saopštenju ove kulturne ustanove.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka