Ostalo

Realizovane aktivnosti u sklopu projekta HUB za digitalnu sigurnost

U sklopu projekta HUB za digitalnu sigurnost održana su dva modula Akademije u Bihaću i Tuzli. Akademija za mlade je dio ovog projekta koji finasira Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH🇳🇱 a implementira udruženje Ja bih u EU.

Mladi monitori su uz vodeće stručnjake iz Evrope i regije, naučili kako da prepoznaju i prate sadržaje na društvenim medijima koji uključuju govor mržnje i nasilni ekstremizam‼️ Naučili su da je ponašanje na društvenim mrežama izuzetno važno, kao i sve što postave, prokomentarišu ili podijele. Važno je znati zaštiti se od raznih cyber napada.

Modulima “Definicija govara mržnje, radikalizma, nasilnog ekstremizma”i “Nasilni ekstremizam u cyber/digitalnom prostoru” prisutvovali su direktno i online mladi iz Bihaća, Tuzle, Sarajeva, Prijedora, Cazina, Bosanske Krupe,Živinica, Banovića i Gračanice kojima su stručnjaci iz Švedske, Nizozemske, Srbije i BiH prezentirali tehničke aspekte monitoringa društvenih mreža, softvere i dostupne alate za prepoznavanje i mapiranje ključnih riječi i pojava

“Veoma je tanka linija između govora mržnje i slobodnog govora. Često se desi da konstruktivnu kritiku zamijenimo za govor mržnje, ali nam je diskusija na Akademiji pomogla da sami prepoznamo i shvatimo razliku, kako bismo aktivno učestvovali u sprječavanju govora mržnje I ostalih sadržaja koji vode ka nasilnom ekstremizmu.” rekao je Aladin Muranović, učesnik Akademije.

Izvor: Saopštenje