Ministarstva

Pismo podrške učenicima i zaposlenim u školama

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić uputila je pismo podrške učenicima i svim zaposlenim u školama i poželjela srećan i uspješan početak nove školske 2020/2021. godine.

„Prije onoga što nas sve zajedno očekuje, a to je striktno poštovanje epidemioloških mjera, želim da vam se zahvalim, svakom pojedinačno, za saradnju, solidarnost i razumijevanje koje ste pokazali u vezi sa organizacijom nastavnog procesa u uslovima trajanja pandemije virusa korona kako bi se prethodna školska 2019/2020. godina završila uspješno. Veoma je važno da u ovakvim vremenima pokažemo strpljenje i spremnost na saradnju kojom ste još jednom potvrdili svoju posvećenost pozivu koji ste odabrali“, navodi se u pismu ministra Natalije Trivić.

„Vjerujem i sada da možemo zajedno prevazići sve izazove koji se budu postavljali ispred nas u novoj školskoj godini, posebno vodeći računa o očuvanju zdravlja učenika, nastavnika, stručnih saradnika i svih zaposlenih u školama. Veoma je važno da njegujemo podsticajnu atmosferu, bez obzira na okolnosti, kao i da posebnu pažnju posvetimo razvijanju međusobnog povjerenja, razumijevanja i jačanja saradničkih odnosa u školama“, navodi se u pismu podrške ministra Natalije Trivić.

Ističe se da će i u veoma otežanim epidemiološkim okolnostima, biti nastavljeni reformski procesi sa jasnim opredjeljenjem da stvorimo „Novu školu za novo doba“.

„Školsku godinu započinjemo u obnovljenim školskim prostorima, sa eUčionicama i digitalizovanim sadržajima, inoviranim nastavnim programima, razvijenim programom fakultativne nastave, intenzivnim obukama nastavnog osoblja, obaveznim vježbanjem na početku svakog nastavnog dana za najmlađe, te stipendijama za srednjoškolce koji su upisali deficitarna zanimanja.

Vjerujem da zajedno možemo izgraditi „novu školu za novo doba“ i unaprijediti naš vaspitno-obrazovni sistem po mjeri učenika. Cilj nam je da stvorimo sve preduslove za zdrav rast i razvoj naših učenika, da ih rasteretimo suvišnog gradiva i motivišemo da stiču znanja i vještine koje će sutra znati primijeniti u životu.

U ovom procesu svi učesnici su jednako važni, od stručnih i ekspertskih timova koji putem temeljnih analiza donose najbolja rješenja, stručnih institucija koje će taj posao valorizovati i učiniti primjenjivim u novom vaspitno-obrazovnom procesu, zatim učenika, njihovih roditelja, rukovodstva škole, stručnih službi i posebno nastavnika, čija je uloga nezamjenjiva i presudna u cijelom procesu. Izuzetno cijenim posvećenost prosvjetnih radnika u svakodnevnom radu sa učenicima, te su i naša nastojanja da poboljšamo položaj prosvjetnih radnika jedna od prioritetnih“, navodi se u pismu ministra Natalije Trivić.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture