Vijesti

Nenadu Grujičiću uručena Kočićeva nagrada

„Kočićeva nagrada“, koja se tradicionalno dodjeljuje za ukupno književno djelo, uručena je danas književniku Nenadu Grujičiću. Na svečanosti koja je održana u Gradskoj upravi, Grujičiću je nagradu uručio zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

Amidžić je naglasio da Grad Banja Luka nastoji da Kočićeva ideja i Kočićev duh živi tokom čitave godine, a ne samo u vrijeme zbora. On je naglasio da je, uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji, odražan Kočićev zbor kroz manifestacije koje nisu zahtijevale veće okupljanje ljudi.

Godina je drugačija u odnosu na prethodne, ali uspjeli smo održati tradiciju. Petar Kočić je govorio univerzalnim jezikom koji jeste karakterističan za naše podneblje, ali je lako razumljiv svakom čovjeku. Čestitam gospodinu Grujičiću i želim mu uspješan i plodan rad i u budućnosti – naveo je Amidžić.

Ovogodišlji laureat, Nenad Grujičić, istakao je da je Banja Luka značajno mjesto kulture srpskog naroda na ovim prostorima i da za njega ova nagrada predstavlja veliku čast.

Kočićeva nagrada je ove godine imala neuobičajeno veliki odjek u medijima, zvali su me mnogi novinari za intervju i drago mi je što i javnost shvata koliki je značaj Kočića za naš jezik i našu kulturu – rekao je Grujičić.

U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi da je pjesničko djelo Nenada Grujičića obimno, raznovrsno i na visokom estetskom nivou.

Od svoje prve knjige „Maternji jezik“ (1978), Grujičić je objavio više knjiga poezije, ogleda, eseja, kritika, polemika, proze, jedan roman, dvije drame, veoma zapažene antologije srpske poezije, te izuzetno značajnu antologiju srpskog krajiškog narodnog blaga „Ojkača“. Grujičićev osećaj za jezik povezuje dva prostora – krajiški Petra Kočića i vojvođanski Branka Radičevića, kome je posvetio više svojih radova. U teškim vremenima srpskog egzodusa iz Krajine, Grujičić je napisao nekoliko pjesama potresne, kočićevske snage – navedeno je u obrazloženju žirija.

Dodaje se da „Grujičićev osećaj za jezik povezuje dva prostora, krajiški, Petra Kočića, i vojvođanski, Branka Radičevića, kome je posvetio više svojih radova. U teškim vremenima srpskog egzodusa iz Krajine, Grujičić je napisao nekoliko pjesama potresne, kočićevske snage“.

Odluku o dodjeli “Kočićeve nagrade“ donio je žiri u sastavu Ranko Risojević (predsjednik), Berislav Blagojević i Zlatko Jurić.

Program 55. Kočićevog zbora biće zaključen u subotu uveče u Banskom dvoru (20.00 časova), kada će biti otvorena izložna sa prošlogodišnje likovne kolonije.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka