Korisno

Šta znači riječ “startup” i koje se kompanije mogu smatrati “startupima”?

Startup ili start up je kompanija koja je utemeljena s ciljem brzog širenja i rasta prema skalabilnom ekonomskom modelu, a na temelju neke inovativne ideje, usluge ili proizvoda kroz čiju će se realizaciju, ponajčešće u online okruženju, steći milijuni korisnika i ostvariti golema zarada.

Kod startupa se sve svodi na brzi rast (prema nekim procjenama, od 5 do 10% tjedno u broju korisnika i prihodima) odnosno munjevito širenje koje omogućuje ogromne prihode vlasnicima i investitorima.

Neki od najpoznatijih startupa su AirBnB, Instagram, Pinterest, LinkedIn, Angry Birds, Uber, Snapchat, Twitter, Facebook i mnogi drugi.

Visoka nesigurnost u počecima poslovanja

Startupe karakterizira velika nesigurnost u početku poslovanja. Prema nekim procjenama, više od 90% startupa ne uspije, odnosno vrlo brzo propadnu. Ipak, oni koji uspiju i koji se probiju na tržištu i nametnu korisnicima, zaista u relativno kratkom vremenu generiraju velike prihode i zaradu.

Neki od startupa s vremenom postanu i “unicorns” (jednorozi), što je izraz za startupe s vrijednošću od preko 1 milijarde dolara. Izraz je nastao prema spomenutoj mitološkoj životinji zbog male statističke vjerojatnosti da neka startup kompanija zaista i postane vrjednija od milijardu dolara. Tijekom 2018. godine bilo je svega oko 280 startup kompanija na svijetu koje su ujedno bile i “unicorni”.

Globalne ambicije i globalan doseg

Startup se pokreće na temelju inovativnog proizvoda ili usluge koji će imati globalan doseg. Usluge odnosno proizvodi koje nude startupi uglavnom su dostupni u svim dijelovima (razvijenog) svijeta. Najčešće se radi o uslugama koje se konzumiraju ili naručuju digitalno, online, procesom automatizacije tako da startupi najčešće zapošljavaju relativno malo ljudi, a ostvaruje visoke prihode. Razvoj startupa gotovo u pravilu se temelji na informatičkoj tehnologiji (IT).

Najveći broj startupa pokreće se u Americi i Aziji. Startupi se u početku financiraju uglavnom kroz organizirane konferencije i natjecanja gdje najbolji dobivaju početni kapital, iako je ovaj model uglavnom tipičan za Europu. Ulagači u startupe najčešće su “venture capitalists” (VCs) koji svjesno ulaze u rizik financiranja obećavajućih startupa s ciljem brzog i multiplicirajućeg povrata investicije.

Preuzeto sa: manager.ba