Ostalo

Objavljen novi broj časopisa “A priori” Udruženja Sofia

Udruženje Sofia je objavilo četvrti, jesenji broj Naučno-popularnog časopisa A priori. U novom broju časopisa fokus je na političkoj filozofiji i temi: Kako rasporediti ili ograničiti javnu moć kako bi se održao opstanak i unaprijedio kvalitet ljudskog života? Politička filozofija postavlja standarde prosuđivanja i definiše konstruktivne svrhe za korištenje javne moći, a u ovom broju pokušali smo dati odgovore na pomenuta pitanja.

Pored pomenutog, časopis A priori njeguje klimu stvaranja novih generacija naučnika i književnika, odnosno umjetnika koji još nisu dobili svoje ime, ali svakako postaju sve uočljiviji i vidljiviji, te su još uvijek (namjerno ili ne) duboko ispod granice medijske vidljivosti.

Radovi u četvrtom broju su bogatog i raznolikog sadržaja, podijeljeni na 13 poglavlja – uvodna riječ, intervju, članci, prevod, eseji, prikaz, izvještaji i komentar, kao i književni dio u sastavu: poezija, proza, prevodi, prikazi i učenici.

Autori zastupljeni u ovom broju su: Nela Lazić Pilipović, Emir Sokolović, Marko Bačanović, Luka Nešković, Nedović, Ana Galić, Magdalena Mrlješ, Adna Muslija, Andrew Higgins, Aleksandar Obradović, Nemanja Dragaš, Vladimir Vuković, Aleksandar Novaković, Omer Ibrahimagić, Sumeja Buljugija, Goran Vrhunc, Jelena Kljajević, Edin Salčinović, Elvis Ljajić, Lebrecht Gaspar, Tatjana Skočajić, Vladan Stevanović, Iskra Peneva, Breda Slavinec, Minja Pješčić, Ada Limon, Dušan Milijić, Dunja Simić Marković, Matthew Rose, Jovana Savić.

Redakcijski tim časopisa i ovaj put donosi novosti, naime, naučno-uređivački odbor je bogatiji za još jednog člana, ovaj put iz republike Hrvatske, a u pitanju je doc.dr.sc Bruno Ćurko, sa Sveučilišta u Splitu, zatim dr Lamija Neimarlija sa Univerziteta u Sarajevu je od ove godine i docentica, dok je Radovan Subić sa Univerziteta u Banjoj Luci ove godine uspješno odbranio doktorski rad. Časopis je ovaj put opremljen posebno nadahnutim ilustracijama britanskog umjetnika poznatog pod pseudonimom Banksy, uvodnu riječ je napisala članica Nela Lazić Pilipović, a intervju je pripremio vice urednik Marko Bačanović MA.

Časopis je dostupan besplatno, elektronski na ovoj poveznici.

Preuzeto sa: blmojgrad.com