Ostalo

Od UNO KARATA do ARKHAM HORORA: Društvene igre okupljaju mlade u Banjaluci

Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci već neko vrijeme djeluje Sekcija za društvene igre, koja trenutno ima 15 članova.

Ukoliko volite igrati društvene igre, a nedostaju vam ljudi sličnog interesovanja, ekipa Blinka vam preporučuje jednu sjajnu sekciju kojoj se možete pridružiti srijedom od 15.30 časova.

Naime, na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci već neko vrijeme djeluje Sekcija za društvene igre, koja trenutno ima 15 članova.

Namjera organizatora je da ovaj broj bude mnogo veći, a ideja je potekla iz želje da se studenti i srednjoškolci odvoje od modernih tehnologija.

– Cilj je bio da mladi vide, da kada igraju nešto što je u realnom vremenu, nešto što nije posredovano, koliko je vremena potrebno za to. Jer vi kad sjednete za računar igra kreće, nemate nikakvog razvoja logičkih vještina, sve vam tehnologija nudi. Zato smo došli na ideju da okupimo ljude i ponudimo svoju bazu igara, te da oni mogu da igraju – rekao je organizator sekcije i viši asistent na studijskom programu novinarstva i komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Borislav Vukojević.

Sekcija u ponudi trenutno ima 12 igara, ali članovi donose i svoje igre. Pravilo je da kada neko donese novu igru, mora da nauči ostale kako da igraju. Zatim grupa odluči da li joj je to zanimljivo i u skladu sa interesovanjima.

Najjednostavnije i najkoplikovanije igre

– Imamo i srednjoškolaca, ne samo studente. Tako da su neke najjednostavnije igre ju-gi-oh (Yu-Gi-Oh!) karte, zatim klasične u smislu Uno karte, a najkomplikovanija je Arkham Horor (Arkham Horror), odnosno to je nešto što je najkopleksnije i najzahtjevnije, a te su igre članovima i najinteresantnije – kaže Vukojević.

Koliko je trajala najduža partija?

-U zavisnosti od igre, mislim da je bila neka tri sata , ali akcenat je na druženju. Efektivne igre je manje od 50 odsto vremena. Društvena igra nam je objekat okupljanja – ističe naš sagovornik.

Više o društevnim igrama u Banjaluci saznaćete ako pogledate video BLinka.

Preuzeto sa: blink.ba