Vijesti

55. Kočićev zbor: Otvorena izložba Kočićevih fotografija i likovnih prikaza njegovih junaka

U okviru 55. Kočićevog zbora, danas je u Stričićima, na obnovljenom Kočićevom ognjištu, otvorena izložba posvećena velikom narodnom tribunu i književniku.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić, rekao je da je ideja Gradske uprave da, kroz organizaciju Kočićevog zbora, sačuva ideje i ideale o kojima je pisao i za koje se borio Petar Kočić.

Kočićevo ognjište na autentičan način prikazuje život i djelo ovog pisca, te ćemo i u narednom periodu nastojati da ga dopunimo, nastojeći da ovi prostori žive kroz cijelu godinu, a ne samo za vrijeme narodnog zborovanja – naglasio je Amidžić.

Autor izložbe Vladimir Đukanović, kazao je da izložba sadrži fotografije Petra Kočića i likovne prikaze junaka njegovih djela, ističući da su kuće na Kočićevom ognjištu ove godine dopunjene sa još 60 eksponaata.

Tu su David Štrbac, Lujo, Tuba, zatim kuća Davida Štrpca, karta Zmijanja prema Petru Kočiću, a u vitrinama su izloženi rukopisi Petra Kočića za djela „Mrguda“, „O Bosni“, „Za seljaka“ i „Sudanija“ – kazao je je Đukanović.

Kompleks Kočićevog ognjišta sadrži šest objekata i to rodnu kuću Petra Kočića, dvodijelnu dinarsku planinsku kuću brvnaru, zgradicu, mlječar kao i dva pomoćna objekta.

Povodom Kočićevog zbora, na spomeniku u Stričićima položeni su vijenci i odata počast poginulim borcima Odbrambeno otadžbinskog rata. U ime Organizacionog odbora ove manifestacije vijenac je položio zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. Vijence su položili i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministar prosvjete i kulutre Natalija Trivić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savičić i drugi.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka