Vijesti

Banski dvor: Promocija knjige „DirižaBL – put u neispričanu prošlost Banjaluke“ autorke Nadežde Lazarević Kovačević

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u srijedu, 30. novembra u 19.00 časova biće održana promocija knjige „DiražaBL – put u neispričanu prošlost Banjaluke“ autorke Nadežde Lazarević Kovačević.

-„DirižaBL“ je zbirka još neispričanih i nedopričanih priča, koja nas vraća u period Kraljevine Jugoslavije, kada je Banja Luka postala centar Vrbaske banovine i dobila arhitektonska i kulturna obilježja srednjoevropskog grada, kojima se i danas diči. Otkriva nam dešavanja 30-tih godina prošloga vijeka, koja su obilježila to vrijeme, ali i atmosferu u gradu za vrijeme, i neposredno poslije Drugog svjetskog rata, u čijem su epicentru žitelji Banjaluke, bez obzira na zanimanje, položaj, vjeru ili političko opredjeljenje – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju kako je „DirižaBL“ zbirka autentičnih, a istovremeno univerzalnih ljudskih sudbina koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a koje su poslužile kao scenario za dokumentarno-animirani serijal „K`o lepi san“, čiji je autor i scenarista Nadežda Lazarević-Kovačević.

-U poglavlju „O njima“, autorka nam predstavlja sagovornike, potomke banjalučkih porodica koje su na određeni način obilježile period između dva svjetska rata, a čija sjećanja predstavljaju najdragocijeniji dio pripovijesti ove zbirke i pomenutog serijala. U trećem poglavlju, „Rekli su…“, prezentovani su prikazi i komentari na dokumentarno-animirani serijal „K`o lepi san“ – dodaju u saopštenju.

Zbirka „DirižaBL“ bogato je ilustrovana autentičnim fotografijama, a o knjizi će govoriti Duško Pevulja, Ljiljana Mačkić, Zoran Pejašinović i autorka.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka