Vijesti

Na jesen sadnja tri nove aleje

Na jesen će biti nastavljena akcija sadnje mladih sadnica pod nazivom „1000 sadnica za ljepšu Banjaluku“ tokom koje će naš grad dobiti tri nove aleje, najavljeno je iz Odjeljenja za komunalne poslove. Načelnik ovog odjeljenja Petar Bilčar ističe da je akcija tokom proljeća bila obustavljena zbog epidemije korona virusa, ali da će biti nastavljena ove jeseni.

Već ranije je bilo dogovoreno da “Aleja maturanata“ dobije još jedan drvored prošlog proljeća, ali smo bili prinuđeni da otkažemo tu akciju. Ipak, od toga nismo odustali i ove jeseni zasadićemo 105 mladih sadnica katalpe kod Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske – pojasnio je Bilčar. On dodaje da je u planu i sadnja aleje posvećene Sportskom društvu Borac, gdje bi, zajedno sa istaknutim članovima i bivšim sportistima, podigli novu aleju na zelenoj površini u Gundulićevoj ulici, tačnije na prostoru uz istočnu tribinu Gradskog stadiona.

Ono što smo svakako dužni da učinimo, kao društvo u cjelini, jeste da se na prigodan način odužimio našim medicinskim radnicima. Planiramo sadnju novog drvoeda koji bismo simbolično nazvali „Aleja zahvalnosti medicinskim radnicima“, i ta aleja bi bila mali znak pažnje i zahvalnosti za njihov nesebični trud, zalaganje i odricanje tokom epidemije – rekao je Bičar.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove isitiču da sadnja novih aleja neće biti jedini posao tokom jesenjih mjeseci.

Planirani su i radovi na popunjavanju postojećeg dendrofonda u Parku Mladen Stojanović čime bi stabla koja su uklonjena zamijenili novim sadnicama, uz vađenje panjeva, proširenje sadne jame, ugradnju sistema za zalijevanje i slično. Nakon uspješno izvršene rekonstrukcije drvoreda u ulicama Kralja Petra I Karađorđevića, Mladena Stojanovića i Jovana Dučića, slijedi nastavak ove akcije, u skladu sa studijamiom analize zdravstvenog stanja stabala. Posebna pažnja biće posvećena popunjavanju drvoreda odnosno sadnji novih sadnica na pozicijama sa kojih su ona uklanjana u prethodnom periodu – naglasio je načelnik Bilčar.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka