Korisno

3 RANA ZNAKA “burnout-a” na poslu

Izgaranje, tj. “burnout” na poslu nije nova pojava. Termin je prvi put skovan 1970-ih da bi opisao iscrpljenost koju zaposleni osećaju na radnom mestu. Ali tek prije tri godine Svjetska zdravstvena organizacija ga je zvanično priznala kao profesionalnu pojavu koja je rezultat “hroničnog stresa u poslovnom okruženju koji nije uspješno kontrolisan”.

Ipak, sagorevanje može da ima bezbroj simptoma. Međutim, nisu svi očigledni, kazala je dr Vendi Suzuki, neuronaučnik sa Univerziteta u Njujorku, za CNBC Make It.

“Možda se osjećate stalno zabrinuto, ljuto ili umorno. Postoji čitav spektar negativnih emocija i fizičkih simptoma sagorijevanja”, objasnila je ona.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra iscrpljenost, cinizam i smanjenu produktivnost kao neke od najčešćih simptoma sagorijevanja.

Postoje tri rana znaka burnout-a: odlaganje obaveza, stalno ometanje i apatija

Normalno je da ste ponekad skloni odugovlačenju. Ako vam treba više vremena nego obično da obavite stvari na poslu, to može da znači da ste pod velikim pritiskom i da vaš mozak ne podnosi dobro kontinuirani stres ili da ste udaljeni od posla koji radite, istakla je Suzuki.

“Svi se još uvek oporavljamo od ekstremnih promjena na poslu i u školi tokom posljednje dvije i više godina“, dodala je ona.

Borba sa stalnim ometačima na poslu je još jedan skriveni znak da ste na putu ka sagorijevanju. Istraživanja su pokazala da sagorijevanje može da oteža fokusiranje i zadržavanje na zadatku.

Apatija je jedan od “najvećih“ i najneshvaćenijih simptoma sagorijevanja

“Ne morate da budete preplavjleni negativnim emocijama da biste se osjetili burnout. Također možete da imate stav ‘više me nije briga’ za stvari oko kojih ste nekada brinuli. Apatija može da se pojavi i kao nedostatak motivacije, kao da ništa što radite nije važno”, objasnila je.

Jedan od najvažnijih koraka ka suzbijanju sagorijevanja je da postanete svjesniji onoga što kod vas izaziva negativne emocije poput bijesa, tuge ili straha i prepoznavanje kada se pojavljuju umjesto da ih potisnete, kazala je Suzuki.

Sljedeći put kada osjećate da ste pod stresom ili nekom drugom negativnom emocijom, Suzuki predlaže da se zapitate: “Odakle dolazi ovaj osećaj i zašto se pojavljuje sada?“

“Potrebno je da budete više u kontaktu sa širim spektrom emocija, što je veoma, veoma važno, jer ako ih krijemo u podrumu, da tako kažemo, predugo, samo će se pogoršati i na kraju će pobjeći i biti nekontrolisane“, smatra neuronaučnik.

Suzuki također preporučuje da pronađete terapeuta ili certifikovanog savjetnika za mentalno zdravlje koji vam može pomoći da povežete tačke između vaših simptoma i osnovnog uzroka sagorijevanja koji možda doživljavate, kao i da vam pomogne da napravite plan akcije za upravljanje vašim sagorijevanjem.

Preuzeto sa: manager.ba