Vijesti

Srijeda u Banskom dvoru: Otvaranje izložbe „Sve bilo je muzika“

Povodom 50 godina pjevačkog i tri decenije pedagoškog rada primadone Radmile Smiljanić, u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, u srijedu 16. novembra sa početkom u 19.00 časova biće otvorena izložba „Sve bilo je muzika“.

U sklopu ove izložbene postavke, biće predstavljen uspješan umjetnički život Radmile Smiljanić, primadone i pedagoga, te će publika imati priliku da vidi brojne fotografije, programe, plakete i nagrade ove velike umjetnice.

-Izložene fotografije obuhvataju period od najranijeg djetinjstva Smiljanićeve u Banjoj Luci, odrastanja tokom rata, školovanja u Beogradu i Sarajevu, ljubavi i braka sa Branislavom Mijailovićem, govore i o njihovom sinu Nikoli, operskom pjevaču i profesoru. Postavka vjerno svjedoči o velikoj operskoj karijeri Radmile Smiljanić i njenom profesorskom radu na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u Republici Srpskoj u njenoj rodnoj Banjoj Luci i u Bjeljini, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Akademiji lepih umetnosti – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.
Iz Banskog dvora podsjećaju kako su na repertoaru ove umjetnice bili Verdi, Čajkovski, Brams, Korsakov, Glinka, Mocart, Smetana, Pučini, Maskanji, Rosini, a njen moćan glas otvorio joj je vrata značajnih operskih kuća u svijetu od Modene, Barselone, Linca, Trsta, Odese,Taljina, Rima, Beča, Praga, Soluna, Brna, Majnca pa do Sijetla gdje je nastupila u „Pikovoj dami” sa Reginom Resnik, „Balu pod maskama” sa Đorđom Zankanarom.

-Partneri su joj bili Plasido Domingo, Mario del Monako, Hoze Kareras, Đuzepe di Stefano i mnogi drugi. Ipak njeno najveće priznanje je publika koja i danas pamti njene najbolje uloge – dodaju u saopštenju.

Izložba se organizuje u saradnji sa Muzejom Narodnog pozorišta u Beogradu, a autorka postavke Dragica Gaćeša obuhvatila je značajne stvaralačke momente i drage uspomene soprana Radmile Smiljanić, obilježavajući 50 godina njenog pjevačkog i tri decenije pedagoškog rada.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka