Vijesti

Vrijedne ruke banjalučkih đaka napunile magacin, zimnica spremna za kupce

Vrijedne ruke učenika Poljoprivredne škole u Banjaluci ove godine napunile su školski magacin zimnicom, koja je spremna za kupce.

Naime, učenici Poljoprivredne škole u okviru praktične nastave proizvode razne vrste salata, džemova, likera, sokova, pa čak imaju i proizvodnju pšeničnog brašna.

Praktična nastava prati čitav proces proizvodnje počevši od sadnje, ubiranja plodova pa sve do pripreme zimnice.

U ovom magacinu možete da kupite razne vrste cijeđenih sokova po cijeni od pet KM, razne vrste salata od tri KM pa do deset KM, ali isto tako možete da kupite i razne likere po cijeni od deset do 12 KM.

Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole, ističe za “Nezavisne” da je velika potražnja za njihovim proizvodima.

“Došlo je do promjene svijesti kod građana, odnosno počeli su da prepoznaju kvalitet naših proizvoda”, rekao je Bakal, dodajući da ovu praksu žele da podignu na što viši nivo.

“Želimo da ih što bolje osposobimo za rad u realnom sektoru, a i da im pokažemo da školovanje nije samo teorija”, rekao je Bakal.

Prema njegovim riječima, proizvodi se u prodaju plasiraju preko magacina, koji je otvoren svaki dan od osam do 15 časova.

“Od novca koji zaradimo kupujemo ambalažu i sve ono što nam je neophodno za proizvodnju, a ostala sredstava odvajamo za naše učenike, u vidu raznih stipendija i odlazaka na sajmove, dok dio novca odvajamo i za obroke za socijalno ugrožene porodice”, rekao je Bakal, dodajući da su na početku praktične nastave imali niz problema.

“Đaci nisu bili toliko zainteresovani za praksu, mađutim kako je vrijeme odmicalo, sve više njih je prihvatilo ovakav način rada, te sada vidimo da više vole praksu nego teorijsku nastavu”, rekao je Bakal.

A tokom prakse, u ovoj školi se proizvode razne vrste cijeđenih sokova, a neki od njih su jabuka i mrkva, cvekla, te razni miksevi voća.

Pored sokova, dostupni su i likeri, kojima je, kako kaže Bakal, baza rakija od jabuke koju takođe proizvode.

Od prošle godine u ovoj školi je počela i proizvodnja integralnog pšeničnog brašna.

“Imamo zasade pšenice, te smo prošle godine odlučili da kupimo mlin i počnemo s našom proizvodnjom. Na početku je to bila probna proizvodnja, ali sada imamo proizvodnju do 200 kilograma brašna sedmično”, rekao je Bakal.

Zorica Vuković, profesorica praktične nastave u ovoj školi, kaže da među učenicima vlada velika zaintersovanost za ovakav način rada.

“Učenici vole to što rade, a mi želimo da ih naučimo da vole biljke”, kazala je Vukovićeva.

Anja Stojiković, učenica četvrtog razreda, kaže da je na praksi veoma zanimljivo, te da učenici više vole praktičan rad.

Preuzeto sa: nezavisne.com