Vijesti

Nastava 1. septembra u školskim klupama uz pojačane epidemiološke mjere

„Vlada Republike Srpske donijela je odluku da nastava u školskoj 2020/2021. godini u Republici Srpskoj počne 01. septembra 2020. godine u školskim klupama uz poštivanje mjera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravtsvo Republike Srpske“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je na 13. posebnoj sjednici u Banjaluci Informaciju o početku školske godine i planu organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona (SARS-CoV2) koju je pripremilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Neposredni kontakt između nastavnika i učenika, kao i među vršnjacima, veoma je važan u segmentu socijalizacije učenika, ali i u sticanju znanja. Prema našim saznanjima i zemlje iz okruženja, ali i Evrope, zagovaraju i primjeniće model vraćanja učenika u školske klupe uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera“, naglasila je ministar Natalija Trivić.

Zajedno sa RPZ-om, istakla je ministar Natalija Trivić, napravili smo plan organizacije nastave prema kojem će nastavni čas trajati 30 minuta u osnovnoj školi i 20 minuta u srednjoj školi, a učenici će biti podijeljeni u grupe od po maksimalno 15 učenika.

„Djeci koja budu onemogućena da prate nastavu u školskim klupama, djeca hronični bolesnici ili djeca na bolničkom liječenju, biće obezbijeđena onlajn nastava, ne putem javnog servisa, nego putem uvezane zajedničke digitalne platforme kojom su povezane sve osnovne škole“, rekla je Trivićeva i istakla da je odgovornost na cijelom sistemu u smislu poštovanja svih mjera kako bismo imali minimalne rizike od obolijevanja djece.

„Obezbjedićemo sve uslove u svim školskim objektima da budu opskrbljeni dezinfekcionim sredstvima i da budu pojačane mjere higijene. Izazov je veliki pred nama ali ako budemo poštovali, svi zajedno, propisane mjere imaćemo smanjen rizik od obolijevanja“, rekla je ministar Natalija Trivić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je da je ovaj model optimalan, da će učenici imati nastavu iz svih predmeta ali da će časovi biti skraćeni. „Ne odustajemo od svih reformskih procesa koje je usvojila Vlada Republike Srpske. Biće donesen novi nastavni plan za osnovne škole koji će biti primjenjiv od 2021. školske godine, biće uvedena fakultativna i dodatna nastava, urađeni su standardi zanimanja za stručne saradnike, a u srednjim školama radimo na standardizaciji zanimanja. Urađeni su programi za sva nova zanimanja u prvom razredu i došli smo u poziciju da će veliki broj učenika pohađati nastavu u preduzećima što je regulisano zakonski“, rekao je Damjanović.

Mjere zaštite učenika i nastavnika u školama će se sprovoditi u skladu sa preporukama za organizaciju nastavnog procesa, preporukama za zaposleno osoblje i preporukam za učenike koje je donio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je Institut pripremio set mjera koje se odnose na sam početak školske godine kako bi se minimalizovao rizik od obolijevanja djece od virusa korona.

„Propisali smo maksimalan broj đaka u učionici, kao i raspored sjedenja. Djeca maske ne moraju nositi u učionici, nego prilikom dolaska u školu i tokom kretanja po školi, dok je maska za nastavnika obavezna“, rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, u učionici mogu biti samo đaci iz tog razreda i nastavnici, a preporuka je da se fizičko vaspitanje odvija na otvorenom prostoru, kao i drugi časovi koje je moguće organizovati na taj način.

Istakao je da je nužno poštovati distancu od dva metra, ali i da se poštovanje mjera ne odnosi samo na školu, nego i na porodicu.

„Poštovanjem mjera u školama neće doći do smanjenja rizika ako se te mjere ne provode i u kući. Roditelji su dužni da mjere temperaturu i prate simptome kod djece. Ako se dijete požali nastavnicima biće izolovano u posebnu prostoriju do dolaska roditelja a dalja procedura je poznata“, rekao je Zeljković i naglasio značaj pojačane dezinfekcije i lične higijene.

„Od ukupnog broja zaraženih imamo 20 djece od 0 do četiri godine i 145 djece od pet do 14 godina što pokazuje značaj mjera. Nemamo nijedno dijete sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom“, rekao je Zeljković.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da će pripadnici Civilne zaštite dezinfikovati sve školske objekte i đačke domove u periodu od 20. do 31. avgusta.

„Roditelji i učenici i svi građani treba da znaju da ćemo uložiti sve snage da dezinfikujemo sve prostore koje koriste učenici, nastavnici i školsko dvorište kako bi učinili prostore maksimalno bezbjednim“, rekao je Novitović.

Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod će plan organizovanja rada osnovnih i srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona (SARS-CoV2) dostaviti svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj.

Direktori osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u Republici Srpskoj dužni su da organizuju nastavu u skladu sa planom organizovanja rada osnovnih i srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona (SARS-CoV2).

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture