Vijesti

90 godina rada i postojanja: Izložbena postavka „Vrbaska banovina – obrisi, tragovi, odjeci“ u Banskom dvoru

Povodom obilježavanja značajnog jubileja – 90 godina postojanja i rada Banskog dvora, sutra, 8. novembra, biće predstavljanjen novi prostor za kulturne namjene – stalne izložbene postavke 90 godina rada i postojanja izložbena postavka „Vrbaska banovina– obrisi, tragovi, odjeci“ u Banskom dvoru, Fondacije „Dr Todor Lazarević, ban Vrbaske banovine“.

-Predstavljanje izložbene postavke će biti realizovano na drugom spratu Banskog dvora, u nekadašnjem apartmanu kralja Aleksandra sa početkom u 19.00 časova – navedeno je u saopštenju Banskog dvora, te dodaju kako će postakva za javnost biti otvorena od srijede 9. novembra.

Izložbena postavka „Vrbaska banovina– obrisi, tragovi, odjeci“ Fondacije „Dr Todor Lazarević, ban Vrbaske banovine“ skida istorijsku prašinu sa najprosperitetnijeg perioda u razvoju Banje Luke i Krajine.

-Ona predstavlja nostalgično putovanje u ne tako davno vrijeme, koje iz današnje perspektive, ljudima umornim od užurbane monotonije svakodnevice, izgleda nestvarno i gotovo bajkovito. Vodi nas u period između dva svjetska rata, sa akcentom na Vrbasku banovinu u Kraljevini Jugoslaviji, kada su Krajina i Bnja Luka, kao njen centar nakon viševjekovnog zlostavljanja okupatora ali i zanemarivanja domaćih vlastodržaca, dobili i iskoristili priliku da pokažu šta znaju i mogu u svim segmentima života – dodaju u saopštenju.

Dodaju kako okosnicu postavke čini zaostavština četvrtog po redu bana Vrbaske banovine, dr Todora Lazarevića, zaostavština njegove ali i porodica sa kojima se orodio: Dobraša, Miljevića, Šoštarića, Dušanića, Petrovića…

Preuzeto sa: Grad Banja Luka