Srednjoškolci

Škola učenika u privredi postala Politehnička škola

Škola učenika u privredi, u Banjaluci, koju su često zvali ŠUP, odlukom Vlade RS promijenila je ime u Politehnička škola.

Od 18. avgusta je Škola učenika u privredi zvanično otišla u istoriju, a ova srednjoškolska ustanova ponijela novi naziv Politehnička škola.

Sanela Praštalo, direktorica Politehničke škole, rekla je za “Nezavisne” da su učenici koristili naziv ŠUP ili “šupara” i da su nepravedno bili zapostavljeni zbog samog naziva.

“Željeli smo to da promijenimo jer je naša škola u centru grada, a njeni učenici su osvojili mnoštvo nagrada na takmičenjima i ima jako fina zanimanja”, kazala je Praštalo.

Prema njenim riječima, naziv Politehnička škola su predložili i usvojili po uzoru na škole u Srbiji koje obrazuju učenike za srodne oblasti.

“Ove godine imamo dva nova zanimanja, CNC tehničar za obradu drveta, i zanimanje dizajner – modni tehničar. Želimo da se škola razvija, da radimo na njenom imidžu i sa novim nazivom da to bude neki novi početak naše škole”, istakla je Praštalo.

U “Službenom glasniku RS” broj 72/12 donesena je odluka o usklađivanju akta o osnivanju Javne ustanove Politehnička škola Banjaluka.

“Ovom odlukom vrši se usklađivanje osnivačkog akta Javne ustanove Škola učenika u privredi Banjaluka, Zakonom o klasifikaciji djelatnosti Republike Srpske i Uredbom o klasifikaciji djelatnosti”, navodi se u “Službenom glasniku.

Dodaje se da je osnivač Javne ustanove Politehnička škola Banjaluka u ime Republike Srpske Vlada Republike Srpske.

“Naziv ustanove je Javna ustanova Politehnička škola Banjaluka, a skraćeni naziv ustanove JU Politehnička škola Banjaluka, sa sjedištem u Ulici Nikole Pašića bb, Banjaluka”, piše u “Službenom glasniku”.

Dodaje se da stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi odluka o usklađivanju akta o osnivanju JU Škola učenika u privredi Banjaluka.

Pod nazivom Škola učenika u privredi ova srednjoškolska ustanova radi od 1993. godine, a kroz istoriju je mijenjala nazive, lokacije i zanimanja koja je obrazovala. Od 2012. godine ova škola je javna ustanova.

Školsku zgradu čini jedan objekat koji se sastoji od podruma, u kojem se nalazi radionica za izvođenje praktične nastave, prizemlja i tri sprata.

U objektu se nalazi 11 moderno opremljenih učionica i kabineta za izvođenje teoretske i praktične nastave, zbornica, biblioteka i kancelarije uprave škole.

Ova škola obrazuje i vaspitava oko 400 učenika, ima 18 odjeljenja i zapošljava 60 radnika nastavnog i vannastavnog profila.

Preuzeto sa: nezavisne.com