Vijesti

U Banjaluci uskoro počinje interesantan projekat – Urbane tržnice

Uz podršku EU, u sklopu projekta EU4AGRI, koji se odnosi na podršku konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH, u Banjaluci će uskoro zaživjeti jedan interesantan projekat.

Grad će, naime, omogućiti zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima da svoje proizvode prodaju na uređenim prodajnim štandovima na atraktivnim lokacijama u najgušće naseljenim mjesnim zajednicama.

S tim u vezi, raspisan je javni poziv u okviru projekta “Uspostava novih vizuelno atraktivnih prodajnih mjesta za domaće proizvođače – Urbana tržnica” za izbor korisnika deset mobilnih prodajnih štandova, koji će biti postavljeni u naseljima Obilićevo, Starčevica, Lazarevo, Nova varoš i Borik, odnosno u dijelovima grada gdje se zbog velikog broja stanovnika očekuje najveći interes.

U Gradskoj upravi ističu da će glavna pogodnost za krajnje korisnike biti u mogućnosti besplatnog korištenja ovih prodajnih mjesta tokom prvih 12 mjeseci, a dugoročno korištenje štandova biće omogućeno po povlaštenim uslovima.

“Na ovaj način biće omogućeno lokalnim proizvođačima da izlože i prodaju svoje proizvode u uređenom ambijentu i u skladu s relevantnim zakonskim propisima, te da pristupom novom tržištu stvore preduslove za proširenje proizvodnje, rast prihoda i novo zapošljavanje”, kažu oni.

Na projekat su se mogli prijaviti poljoprivredni proizvođači s teritorije grada Banjaluka, a poziv se odnosi na fizička lica, samostalne preduzetnike i privredna društva iz oblasti poljoprivredne proizvodnje koji se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i preradom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz oblasti animalne proizvodnje. Tu se ubrajaju mesne prerađevine, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, med i drugi pčelarski proizvodi, kao i biljna proizvodnja poput voća i proizvoda od voća, povrća i proizvoda od povrća, žitarica i mlinskih proizvoda, ljekovitog bilja i čajeva.

Draško Ilić, predsjednik Centra za razvoj poljoprivrede i sela, nedavno je za “Nezavisne” rekao da je javni poziv za izbor korisnika mobilnih prodajnih štandova produžen do 23. februara ove godine zbog velike zainteresovanosti poljoprivrednika.

“Želimo da mogućnost plasiranja proizvoda pružimo što većem broju korisnika, jer smo svjesni da mnogi naši proizvođači imaju višak proizvoda”, kazao je Ilić.

Kako će urbane pijace izgledati, možete pogledati u sljedećem videu.

Inače, održivi razvoj jedan je od prioriteta projekta EU4Agri. U Kancelariji EU u Sarajevu ističu da je težište na projektima i inicijativama koji pokušavaju iznaći odgovarajući balans između potrebe za proizvodnjom hrane i očuvanja ekosistema u okolišu.

“Rast održive poljoprivredno-prehrambene industrije odražava generalno prepoznatu važnost odgovornosti prema okolini, etičkog postupanja prema radnicima, humanog tretmana životinja i odgovornosti prema potrošačima za isporuku kvalitetnih proizvoda.

Pored toga, projektom EU4AGRI nastoji se osigurati uspješnost i finansijska održivost projekata podržanih u okviru odgovarajućih mjera podrške i to temeljem odgovarajućeg poslovnog planiranja i procjene povrata investicija korisnika”, ističu oni.

Planirano je ukupno izdvajanje u vrijednosti od 14,8 miliona evra za bespovratnu podršku investicijama usmjerenu na konkurentnost poljoprivredno-prehrambenog sektora u tri oblasti: investicije u primarnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete u cilju jačanja tržišne efikasnosti, jačanje savjetodavnih i stručnih službi u cilju snažnije razmjene znanja i razvoja vještina i jačanje i diverzifikacija ruralne ekonomije.

Očekuje se da će cjelokupni paket bespovratne finansijske podrške osnažiti otpornost sektora na ekonomske udare te povećati konkurentnost i produktivnost. Finansijska održivost projekta EU4AGRI takođe se posmatra iz perspektive da ulaganje ne podrazumijeva podršku u subvencionisanju, već nastoji podstaći konkurentnost poljoprivredno-prehrambenih operatera.

Preuzeto sa: nezavisne.com