Događaji

Poziv na seminar “Dobre strategije prema mladima imaju kvalitetne planove”

Seminar za službenike za mlade

Sarajevo, 29.11.-1.12.2022.

Broj javnog poziva: 21.04.2-N2.5-875

Službenici za mlade u svakodnevnom radu i djelovanju u lokalnim zajednicama imaju veliku važnost za kvalitetan razvoj zajednica u kojima djeluju, a posebno su važni za razvoj omladinskog sektora i razvoj programa koje jedinice lokalne uprave provode za mlade. Da bi se kreirao ambijent u kojem će mladi u BiH željeti živjeti i aktivno doprinositi društvu važno je uključivanje svih nadležnih institucija i svih nivoa vlasti, a službenici za mlade su često prvi kontakt koji mlade može ohrabriti i pružiti podršku u procesima donošenja odluka.

Unaprjeđenje položaja službenika za mlade jedan je od prioriteta Instituta za razvoj mladih KULT jer jedino zajedničkim snagama možemo unaprijediti položaj mladih u našoj zemlji i pomoći im da istinski postanu aktivni građani. Svjesni svih izazova sa kojima se službenici za mlade u praksi susreću, Institut organizira osnovnu obuku za službenike za mlade, ali i druge događaje za one službenike koji su uspješno završili osnovnu obuku.

Seminar za službenike za mlade Dobre strategije prema mladima imaju kvalitetne planove koji organizira Institut namijenjen je službenicima za mlade kako bi razmotrili kako adekvatno i kvalitetetno planirati provedbu strategija prema mladima.

Zašto ova tema ?

U cilju odgovora na stvarne potrebe službenika za mlade u BiH Institut je u mjesecu martu 2022. godine kreirao upitnik za službenike koji su već prošli osnovnu obuku. Kroz upitnik službenici su imali priliku dati svoj osvrt na pitanja mladih i odabrati jednu od 14 tema za svoje dalje usavršavanje kako bi u narednih godinu dana u svojoj lokalnoj zajednici ili kantonu radili na boljem položaju mladih.

Tema koju su službenici odabrali kao prioritetnu na osnovu frekventnosti odgovora (59%), je kreiranje i provedba akcionih planova za provedbu strategije prema mladima, odnosno omladinske politike. Provedba strategije prema mladima zahtjeva sistematičan pristup i službenici su se složili da kreiranje akcionih planova predstavlja važan korak ka ispunjenju obaveza iz zakona o mladima u BiH.

S obzirom da je strategija prema mladima dokument institucija vlasti sa programskim pristupom djelovanja prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja, te ciljeve strategije i mjere za provedbu mjera i aktivnosti potrebno je kreirati akcione planove kako bi se strategija što kvalitetnije provodila. Akcioni planovi su izuzetno dobar alat za planiranje koji se koristi za upravljanje i kontrolu aktivnosti i mjera. To je svojevrsni putokaz koji utvrđuje način na koji će se skup zadataka potrebnih za postizanje ciljeva organizirati, usmjeravati i provoditi.

Za koga je ovaj događaj?

Učesnici seminara mogu biti isključivo službenici za mlade sa svih nivoa vlasti u BiH koji su uspješno završili Osnovnu obuku za službenike za mlade i stekli certifikat ili službenici koji trenutno pohađaju Osnovnu obuku.

Seminar će omogućiti razmjenu iskustva, novih saznanja i vještina za službenike iz cijele Bosne i Hercegovine koji rade na kreiranju novih strateških dokumenta za mlade ili rade na provedbi nedavno usvojenih strategija prema mladima. Broj mjesta na seminaru je ograničen.

Seminar će biti održan u periodu od 29.11. – 1.12.2022. godine, u Sarajevu.

NAPOMENE:

  • Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove organizacije seminara, materijal za rad za vrijeme događaja i smještaja na bazi punog pansiona.
  • Institut ne snosi putne troškove za učesnike ovog događaja

Kako se prijaviti ?

Ukoliko ispunjavate gore navedene uslove molimo vas da se prijavite putem online obrasca. Krajnji rok za prijavu je 15.11.2022. godine do 23.59h.

NAPOMENA: Prilikom prijave molimo vas da vodite računa o tome da će svi odabrani za učešće biti informirani do 23.11. 2022. godine do 16.30h putem emaila.

Dodatne informacije

Za sva dodatna pitanja javite nam se putem telefona 033778765 ili maila: anel.hotic@kultbih.org

NAPOMENA Imenice koje se odnose na osobe bez obzira na njihov gramatički rod podrazumijevaju oba prirodna roda, odnosno spola.

Preuzeto sa: mladi.org