Vijesti

Zvuk sirena i pokazna vježba povodom godišnjice razornog zemljotresa

Banja Luka će danas obilježiti 53 godine od katastrofalnog zemljotresa, koji je 27. oktobra 1969. godine razorio grad.

U organizaciji Gradske uprave na sam dan obilježavanja godišnjice zemljotresa predviđeno je više aktivnosti.

Tako će se u četvrtak, 27. oktobra, tačno u 09:11 časova oglasiti sirene sistema za obavještavanje i uzbunjivanje kako bi nas podsjetile na godišnjicu dešavanja razornog zemljotresa.

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice i sjećanja na zemljotres, u četvrtak će biti izvedena i metodsko-pokazna vježba u Tehničkoj školi o temi zemljotres i požar u školi. U realizaciji navedene vježbe učestvovaće JZU „Dom zdravlja“ Banja Luka, ZU „Firena“ – Specijalistička ambulanta, Profesionalna teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Banja Luka, volonteri Crvenog krsta Banja Luka, zaposleni i učenici Tehničke škole, te pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji će vršiti regulisanje saobraćaja u ulici oko škole.

-Cilj ove vježbe je da se kontinuirano podiže svijest kako učenika tako i nastavnog osoblja o mogućim rizicima prirodnih i drugih katastrofa i da se u okviru praktične vježbe provjeri spremnost, obučenost i efikasnost reagovanja uprave škole, nastavnog osoblja i učenika u slučaju opasnosti, ali i spremnosti snaga i subjekata sistema zaštite i spasavanja grada Banje Luke da pruže odgovor na elementarne nepogode i druge nesreće – naveli su iz Odsjeka.

Takođe, na sam dan obilježavanja godišnjice zemljotresa predloženo je osnovnim i srednjim školama da u okviru nastave tog dana sa učenicima obrade temu o zemljotresu, kao i o mjerama zaštite u slučaju zemljotresa, a sve u cilju podizanja svijesti o mogućim rizicima od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Podsjetimo, 27. okotbra 1969. godine u 09:11 časova Banjalučani su začuli jaku buku, a zatim i jako podrhtavanje tla. Taj događaj je ostavio veliki pečat i promijenio istoriju razvoja našeg grada. Koliko god da su neprijatni takvi događaji, ne smijemo da ih zaboravimo, naprotiv, mlađim generacijama o tome treba da pričamo, da bi i njihova svijest o takvim rizicima bila na višem nivou.

Peuzeto sa: Grad Banja Luka