Korisno

Kako napisati biznis plan?

Posloži svoj biznis u 7 koraka!

Izvršni sažetak

Ne duži od pola stranice, izvršni sažetak treba ukratko predstaviti vaše poslovanje i opisati svrhu poslovnog plana.

➡️Opis kompanije

Da biste pravilno predstavili svoju kompaniju, važno je opisati i širu industriju. Koja je finansijska vrijednost vašeg tržišta? Postoje li tržišni trendovi koji će uticati na uspjeh Vaše kompanije? Kakvo je stanje industrije i njen budući potencijal? Koristite podatke da potkrijepite svoje tvrdnje i obavezno uključite punu paletu informacija – pozitivnih i negativnih – kako biste investitorima i svojim zaposlenima pružili potpun i tačan prikaz miljea vaše kompanije.

➡️Analiza tržišta i prilika

Važno je uključiti istraživanje o ciljnoj demografiji vašeg proizvoda ili usluge. Ovo može biti u obliku izmišljenih ličnosti kupaca ili šireg pregleda prihoda, lokacije, godina, pola i kupovnih navika vaših postojećih i potencijalnih kupaca.

➡️Konkurentska analiza

Ovo istraživanje bi trebalo da prođe kroz operacije, finansije, istoriju, liderstvo i kanale distribucije vaših direktnih i indirektnih konkurenata. Trebalo bi istražiti ponude vrijednosti ovih konkurenata i objasniti načine na koje se možete takmičiti ili iskoristiti njihove snage i slabosti.

➡️Plan izvršenja: poslovanje, razvoj, upravljanje

Ovaj segment pruža detalje o tome kako ćete obaviti posao neophodan da ispunite ovaj plan. Trebao bi uključivati informacije o vašoj organizacijskoj strukturi i svakodnevnim operacijama vašeg tima, izvođača radova te fizičke i digitalne imovine.

➡️Marketing plan

Ovaj segment vašeg poslovnog plana bi trebao pokazati kako ćete promovisati svoje poslovanje, privući kupce i zadržati postojeće klijente.

➡️Finansijska istorija i projekcije

Trebali biste uključiti svoj izvještaj o prihodima, koji prikazuje godišnju neto dobit ili gubitke; izvještaj o novčanim tokovima, koji pokazuje koliko vam je novca potrebno za pokretanje ili povećanje operacija; i bilans stanja koji prikazuje finansijske obaveze i imovinu.

Da li ste vi napisali vaš biznis plan?

Preuzeto sa: Instagram @hexagon_startupdesign