Ostalo

Poziv za šestosedmični studijski program u SAD-u

Akademski američki program Studije američkih instituta za naučnike (SUSI) objavio je poziv za šestosedmični akademski program u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) čija je svrha pružiti univerzitetima i naučnicima iz drugih država priliku da prodube svoje razumijevanje američkog društva i institucija, kulture i vrijednosti.

U pozivu objavljenom na stranici Američke ambasade u Bosni i Hercegovini (BiH) navedeno je šest instituta iz šest različitih oblasti, a svaki institut uključuje četverosedmični boravak u SAD-u i do dvije sedmice integrisanog studijskog putovanja u drugu regiju SAD-a. Jedan od njih je i Institut za novinarstvo i medije koji će obezbijediti multinacionalnu grupu od 18 iskusnih i visoko motivisanih instruktora novinarstva i drugih srodnih stručnjaka koji imaju dublje razumijevanje uloge koju novinarstvo i mediji imaju u američkom društvu.

Navodi se da će Institut za novinarstvo i medije ispitati ulogu novinara u prepoznavanju i sprečavanju dezinformacija i istražiti strategije medijske i informatičke pismenosti za suzbijanje dezinformacija. Osim toga, istaknuto je da će Institut ispitati najbolje prakse u novinarstvu tako što će raspravljati o pravima i odgovornostima medija u demokratskom društvu, uključujući uređivačku nezavisnost, novinarsku etiku, zakonska ograničenja i međunarodno novinarstvo.

Program će takođe naglasiti uticaj tehnologije u novinarstvu, uključujući uticaj digitalne ekonomije, globalizaciju medija i druge promjene koje transformišu profesiju.

Univerzitet Montana u Missouli će upravljati ovim programom, a Državni univerzitet Arizona u Tempeu će ugostiti Institut za novinarstvo i medije.

Od svih učesnika se očekuje da u potpunosti učestvuju u programu, ali i da, budući da se akademski programi u potpunosti izvode na engleskom, dobro poznaju taj jezik. Od učesnika se očekuje da aktivno učestvuju u svim seminarima i panel diskusijama. Napominje se da je riječ o intenzivnom programu, tokom kojeg će biti malo vremena za lične aktivnosti koje nisu povezane sa programom. Plan i program Instituta neće se formalno baviti metodikom nastave i pedagoškim metodama.

Svi troškovi učesnika su pokriveni programom, uključujući administraciju programa, putovanja u zemlji i prevoz, kulturne, poštanske i pomoćne naknade, kao i one vezane za knjige te troškove stanovanja i izdržavanja, kao i troškove međunarodnih putovanja i vize.

Za program kojim su pored Instituta za novinarstvo i medije, obuhvaćeni i Instituti za američku politiku i političku misao, vanjsku politiku SAD, ekonomiju i održivi razvoj, kulturu, identitet i društvo, te savremenu američku književnost, mogu se prijaviti svi zainteresovani između 30-50 godina, iskusni naučnici i profesionalci iz institucija visokog obrazovanja ili organizacija usmjerenih na istraživanje (neprofitne, think tanks, i druge organizacije).

Potrebno je da kandidati imaju diplomu ili značajno znanje o tematskoj ili srodnoj oblasti.

Između ostalog je istaknuto i da će prioritet imati kandidati koji imaju planove za unapređenje, ažuriranje ili razvoj kurseva i/ili obrazovnih materijala sa fokusom na američke studije.

Takođe, u pozivu piše da su idealni kandidati pojedinci čija matična institucija želi da uvede aspekte američkih studija u svoje nastavne planove i programe, da razvije nove kurseve iz predmeta Instituta, da poboljša i ažurira postojeće kurseve o SAD-a ili da ponudi specijalizovane seminare/radionice za profesionalce u oblastima američkih studija koje se odnose na temu programa.

Kandidati iz Bosne i Hercegovine svoje prijave trebaju poslati Američkoj ambasadi e-mailom do 30. novembra 2022. Podnosioci zahtjeva moraju ispuniti ovaj obrazac za prijavu te ga poslati na e-mail bhexc@state.gov sa naslovom e-maila “2023 SUSI Scholars Application”. Kvalifikovani kandidati će biti kontaktirani početkom decembra.

Za potpune informacije posjetite stranicu Ambasade SAD-a u BiH.

Preuzeto sa: media.ba