Vijesti

Kampanja „Čitajmo zajedno“ posvećena promociji ćirilice

​Predstavljanjem radova studenata grafičkog dizajna dvije akademije umjetnosti koji su dizajnirali plakate sa ilustrovanim prikazom svih slova azbučnog pisma, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ozvaničila je danas početak ovogodišnje kampanje „Čitajmo zajedno“.

Naglasila je da je u fokusu ovogodišnje kampanje „Čitajmo zajedno“ ukazivanje na važnost zaštite i korištenja ćiriličnog pisma te promocija domaćih mladih umjetnika i dizajnera.

Studenti grafičkog dizajna Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju pozvani su u junu mjesecu da, u okviru kampanje, dizajniraju plakat sa ilustrovanim prikazom svih slova azbučnog pisma. Ukupno jedanaest studenata dostavilo je 16 rješenja, a u procesu konačne selekcije u septembru mjesecu izabrano je dvanaest radova deset studenata, koji će tokom oktobra biti prikazani u javnom prostoru Republike Srpske. Izabrani su radovi studenata sa Akademije umjetnosti u Banjoj Luci: Anđele Savić, Andree Aleksić, Katarine Đaković, Minje Knežević, Zorane Urumović, Marka Škrbića i Marka Tomića (tri rada), koji su radili pod mentorstvom profesora Jelene Grubor i Stefana Mijića, kao i studenata sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju: Isidore Aćimović, Saše Pešikana i Teodora Bauković, koji su radili pod mentorstvom višeg asistenta Igora Dutine i Milice Samardžić.

Ministar Natalija Trivić istakla je da će radovi putem bilborda i drugih prostora za oglašavanje biti izloženi u javnom prostoru te predstavljeni u formi izložbe kroz promociju kampanje „Čitajmo zajedno“ na štandu Republike Srpske na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji će biti otvoren 24. oktobra.

„Kao nastavak ovogodišnje usmjerenosti kampanje na promociju i afirmaciju ćiriličnog pisma, sljedeće godine biće raspisan javni poziv za nove ćirilične fontove, a s obzirom na nedostatak dovoljnog broja odgovarajućih ćiriličnih fontova u kontekstu grafičkog dizajna“, rekla je ministar Natalija Trivić.
Viši asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju Igor Dutina, kao mentor studentima grafičkog dizajna sa ove akademije, zahvalio je na dobroj ideji i saradnji te izrazio zadovoljstvo radovima studenata.

„Ovdje pismo nije samo jezik komunikacije, nego i sredstvo likovnog izražavanja, imamo plakate koji su više umjetnost, nego primijenjena umjetnost i one koji su na tragu da postanu funkcionalni fontovi“, rekao je Dutina.

Mentor studentima banjalučke Akademije umjetnosti Jelena Grubor, vanredni profesor, rekla je da je ova kamanja, u stvari, dokaz da dizajn ne samo da mijenja svijet, nego i svijest oko sebe. Izrazila je posebno zadovoljstvo zbog ozbiljnosti nastalih studentskih radova, kao i temeljnog pristupa izradi rješenja kakvo su studenti iskazali tokom rada.

„Postoji način da se naše kulturno nasljeđe na novi način prikaže u savremenoj likovnoj praksi. Većina radova je posljedica plakatskog tretiranja, ali negdje je to i dobar uvod za sve što možemo uraditi kasnije. Svaki od radova je gafički identitet za sebe“, rekla je profesorica Grubor.

Apsolvent na grafičkom dizajnu na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci Zorana Urumović, autorka jednog od nagrađenih rješenja, koja se obratila u ime studenata, rekla je da je od izuzetne važnosti za studente da učestvuju u ovakvim projektima, jer je potrebno više fontova i vizuelnih rješenja kako bi se ćirilica mogla koristiti u savremenom dizajnu.

Ovogodišnja kampanja „Čitajmo zajedno“ realizovana je u saradnji sa Centrom za vizeulenu umjetnost Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a najboljih 12 rješenja studenata grafičkog dizajna čine njenu okosnicu.

Kampanju „Čitajmo zajedno“ sprovodi Ministarstvo prosvjete i kulture od 2017. godine tokom oktobra – mjeseca knjige, a s osnovnim ciljem promovisanja i popularizacije književnosti i izdavaštva, kulture čitanja i razvoja čitaličke publike, te jezika i pisma.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture