Korisno

Zašto je na Balkanu mentalno zdravlje i dalje tabu tema?

Danas, u 2022. godini kada smo svjedoci ratova, pandemije koja se još uvijek nije završila i globalne ekonomske krize koja je u začetku i koju ćemo tek osjetiti, rekli bismo da je mnogim ljudima potrebna psihološka pomoć za prevazilaženje straha, neizvjesnosti, anksioznosti, nemira, napetosti, potencijalno i depresije. 10.10. je Svjetski dan mentalnog zdravlja i tim povodom se pitamo, zašto je na Balkanu mentalno zdravlje i dalje tabu temu?

Zašto su pregledi kod stomatologa, endokrinologa, oftamologa, ginekologa i drugih specijalista redovni i obavezni za svaku osobu koja brine o svom zdravlju, dok je odlazak psihoterapeutu ili psihijatru, nešto o čemu se šuti, nešto što je sramota, nešto o čemu se priča polušapatom.

Navikli smo na onu latinsku poslovicu da je u zdravom tijelu – zdrav duh, ali zar ne važi i obrnuto? Da je tijelo zdravo, ako je i duh? Koliko puta smo se susreli sa dijagnozama ljekara, koji tvrde da je stres uzrok našeg lošeg zdravstvenog stanja? Zar to nije alarm za brigu o mentalnom zdravlju?

Svaki čovjek od rođenja pa sve do smrti pati od određenih strahova, bili oni racionalni ili iracionalni. Da li liječimo i savladavamo naše strahove? Vjerovatno jako rijetko. Tek nakon što nas naši strahovi, svakodnevni stres, emocionalni šokovi, ukupno nezadovoljstvo životom, anksioznost, napadi panike i kao rezultat svega toga depresija i anksioznost, dovedu u stanje iz koga ne vidimo izlaz, tražimo pomoć stručnog lica za mentalno zdravlje. Tada je, vrlo često, prilično teško izliječiti našu psihu i proces liječenja traje godinama. Potražiti savjet i pomoć na vrijeme su od izuzetne važnosti za tvoju dalju budućnost i to nije nešto što treba da odgađaš, a svakako nije nešto zbog čega treba da se sramiš.

Vrijeme je da otvorimo svoj um i metaforički i doslovno, te postanemo svjesniji važnosti našeg mentalnog zdravlja. Ne treba da slušamo savjete poput onih “nije ti ništa, previše razmišljaš”, “pusti to, ima i gorih stvari”, “uzmi radi nešto, proći će te” i sl. Takođe, ukoliko primijetiš u svojoj neposrednoj blizini osobu, koja se žali na bilo kakve probleme mentalne prirode, budi pažljiv i ne osuđuj, ne služi se banalnim savjetima koje smo naveli, pruži podršku u vidu stiska ruke ili zagrljaja i savjetuj odlazak stručnom licu poput psihologa ili psihijatra.

Osim brige o sopstvenom mentalnom zdravlju, uvijek obrati pažnju i na svoje okruženje. Možda neko u tvojoj blizini treba pomoć i možda možeš da mu spasiš život.

Pravo je vrijeme da misliš na sebe i da ti mentalno zdravlje uvijek bude prioritet!

Preuzeto sa: ultra.ba