Vijesti

Događaj sa tradicijom: Sve je spremno za 11. izdanje „Uhvati film Banja Luka” festivala

„Uhvati film Banjaluka” festival održaće se od 20. do 22. oktobra u Banjoj Luci, dok će svečano otvaranje biće upriličeno 20. oktobra u Domu omladine, sa početkom u 18.30 časova.

Naredna dva dana, 21. i 22. oktobra, projekcija filmova se nastavlja na istoj lokaciji, poručuju organziatori.

Za vrijeme trajanja konkursa za dostavljanje filmova na ovogodišnji „Uhvati film“ festival pristiglo je ukupno 347 kratkometražnih filmova iz svih krajeva svijeta.

-U okviru filmskog programa na Festivalu u Banjoj Luci, biće premijerno biće prikazano 27 filmova. Filmovi su visokog umjetničkog kvaliteta. Igrani su, animirani i dokumentarni. Zajedničko im je da imaju moć, da pruže drugi uvid u stvarnost, ruše stereotipe i predrasude pružajući drugačiji pogled na svijet. Invalidnost ne prikazuju kao bolest, već različitost. Osobe s invaliditetom kao osobe. Društvene prepreke kao izazove koje svi treba da rušimo. Ovi filmovi filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i mijenjaju perspektive, te svaki od njih prikazuje odnos prema invaliditetu u različitim društvima – navedeno je u saopštenju.

Dodajku kako će prateći program festivala biti panel diskusije na teme „Aktivizmom do promjena” i „Vidi li film mene ili samo moj invaliditet?”, dok će urevijalnom dijelu filmskog programa posjetioci će imati priliku da pogledaju filmove „Točak snova”, autora Ognjena i Milana Bogdanovića, te film „S one strane duge”, autorke Milane Majar.

-Cilj „Uhvati film” festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući sve naše potencijale i mogućnosti. Bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba sa invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na

Za vrijeme trodnevnog trajanja „Uhvati film“ festivala, ulaz je besplatan.

Grad Banja Luka podržao je ovaj festival.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka