Vijesti

Nadograđena „Građanska patrola“: Uoči, fotografiši i prijavi komunalne probleme

Mobilna aplikacija za prijavu komunalnih problema „Građanska patrola“ nadograđena je i poboljšana tako da sugrađani sada imaju uvid u status svoje prijave i kroz aplikaciju.

„Građanska patrola“ omogućava da građani putem svojih mobilnih telefona na licu mjesta, bilo gdje u gradu i bilo kada, fotografišu određeni problem na koji naiđu i da o tome, putem aplikacije, obavijeste gradske službe koje će dalje preduzimati potrebne korake.

Do sada je više 10.000 sugrađana preuzelo ovu mobilnu aplikaciju.

-Novina u odnosu na prethodnu verziju je status prijave koji je sada dostupan kroz aplikaciju onima koji prijave problem, a ukoliko ocijeni da je to potrebno, nadležna služba može unijeti kratki pisani komentar o preduzetim radnjama, koji će, u tom slučaju, takođe biti dostupan onom ko šalje prijavu – kazali su iz Kancelarije za građane.

Takođe, kako su dodali – uvrštene su kategorije po kojima građani mogu dostavljati prijave i koje se na taj način direktno zaprimaju u nadležnoj organizacionoj jedinici. Odnosno, pored naziva svake kategorije, omogućeno je da se nakon njenog izbora – precizno vidi i na šta se data kategorija odnosi.

-Prijave, za koje građani nisu sigurni kojoj kategoriji pripadaju, mogu se obilježiti kategorijom „Ostalo“ i ista će biti proslijeđena nadležnoj službi. Prijave koje ne pripadaju kategoriji kojoj su označene, ukoliko su precizirane, biće proslijeđene nadležnoj službi – pojašnjavaju iz Kancelarije za građane.

Kako bi prijava bila validna, neophodno je navesti lokaciju i kratak ali jasan opis prijavljenog problema. Napominju da se nejasne prijave ne mogu razmatrati, s obzirom na to da se kroz aplikaciju ne prikupljaju i ne pohranjuju podaci korisnika, te nije moguće zatražiti pojašnjenje prijave.

Važno je napomenuti da „Građanska patrola“ nije adekvatno sredstvo za prijavu onih komunalnih problema čije je rješavanje hitno i gdje je potrebna trenutna intervencija nadležnih organa. U takvim slučajevima, građani mogu da se jave na dežurni broj Komunalne policije i inspekcije: 051/306-464, koji je dostupan 24 časa dnevno.

-Takođe, sugerišemo da se i nepropisno parkiranje prijavljuje putem navedenog dežurnog kontakt telefona, a iz razloga što, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, utvrđivanje prekršaja nije moguće na osnovu fotografije, već je potrebno neposredno opažanje od strane komunalnog policajca – zaključili su iz Kancelarije za građane.

Aplikacija je dostupna putem postojećih platformi Play store i App store, potpuno besplatno.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka