Region

Implementirana Regionalna radionica između organizacija EESTEC-a u okviru projekta EUWBSI

U okviru projekta INTEGRACIJA STUDENATA ZAPADNOG BALKANA, Evropska asocijacija Studenata Inžinjera Elektrotehnike organizovala je svoju prvu trodnevnu Regionalnu radionicu u saradnji sa EESTEC Tuzla i EESTEC Novi Sad u Bosni i Hercegovini od 26. do 28. septembra 2022. godine. Gotovo 20 studenata iz regiona se okupilo kako bi razgovarali više o regionalnoj saradnji i podijelili svoja iskustva.

O programu

Manifestaciju je otvorila domaćinska organizacija, EESTEC LC SARAJEVO, dijeleći svoja iskustva i nade za učesnike. Tema radionice bila je uloga mladih u promociji i osiguranju integracije Europskih vrijednosti u okviru Regionalne saradnje. Radionice su održane pod mentorstvom gospodina Merisa Bećovića i gospodina Tarika Horozovića.

Predstavnici EESTEC-a izrazili su najdublju zahvalnost RYCO-u i gospođi Megi Ruka, koordinatorici projekta EU-WB-SI, na datoj prilici i mogućnosti da se takve aktivnosti provedu po prvi put u regionu. Oni su naglasili da zaista cijene prethodnu podršku koju im je EU-WB-SI projekat ponudio kroz različite obuke u područjima kao što su Upravljanje projektima i prikupljanje sredstava (fundraising). Tokom ovog 3-dnevnog događaja uživali su u zajedničkim aktivnostima kao i smišljanju novih ideja (brainstormingu) za buduće aktivnosti koje će provoditi zajedno.

“Kroz ovakve inicijative istinski razumijemo vrijednost regionalne saradnje među mladima i osjećamo se motivisanim da nastavimo raditi u ovom pravcu” naglasila je gospođa Selma Hrustic – predsjednica EESTEC-a Sarajevo. Ona je navela da im je radionica pomogla da identifikuju prisutne zajedničke probleme i oblikuju zajednički akcioni plan budućih aktivnosti.

Predsjednica EESTEC-a Tuzla, gospođa Amina Hamzić, još jednom je naglasila koliko je korisno biti dio takvih aktivnosti gdje možete saznati više o radu drugih lokalnih organizacija/društava, dijeliti znanja i diskutovati o idejama kako motivisati mlade ljude da imaju interes za projekte vezane za mlade i njihov razvoj.

Trodnevna manifestacija je završena prezentacijom zajedničkog akcionog plana EU-WB-SI događaja, ističući potrebu za što većom uključenosti mladih iz regiona, posebno studenata iz polja kao što su inženjering, tehnologija itd. Njima je neophodno imati podršku kakvu nudi RYCO kako bi nastavilii razvijati zajedničke planove.

O projektu EU-WB-SI

RYCO provodi projekat “EU – Zapadni Balkan – Studentske Integracije (EU-WB-SI!)”, koji finansira italijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje. Cilj projekta je podrška integraciji studenata WB6 u Programe Evropske unije kroz stvaranje i razvoj ogranaka poznatih evropskih studentskih organizacija na teritoriji potpisnica ugovora zapadnog Balkana. Ovaj projekat podržava šest Regionalnih mreža studenata.

Izvor: Saopštenje